У САП зробили важливу заяву щодо скасування статті про незаконне збагачення

12:56, 28 февраля 2019
За статтею 368-2 КК САП та НАБУ відкрили 106 кримінальних проваджень.
У САП зробили важливу заяву щодо скасування статті про незаконне збагачення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України 26.02.2019 визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України, якою передбачалась кримінальна відповідальність чиновників за незаконне збагачення. У прес-службі САП повідомили, що вказана правова норма набрала чинності 26.04.2015 і діяла рівно 3 роки і 10 місяців.

Також відомство зробило заяву щодо цього питання.

«Стисло результати її застосування в діяльності САП та НАБУ за весь час такі:

- розпочато розслідування у 106 кримінальних провадженнях;

- 4 з них передано до суду для розгляду по суті з обвинувальними актами;

- 37 — закрито;

- ще 65 справ залишаються у провадженні, у тому числі у 2 уже повідомлено про підозру.

Рішення Конституційного Суду є остаточним, не підлягає оскарженню і не може бути переглянуте. Результатом його безумовного виконання стане припинення кримінального переслідування усіх цих осіб у визначеній процесуальним законом формі: закриття детективами НАБУ справ, у яких про підозру повідомлено ще не було; закриття прокурорами САП справ стосовно підозрюваних, справи щодо яких ще не передані до суду; зміна або ж відмова від обвинувачення у справах, які вже в суді.

Особливо «очікуваною» ця новина стала для чотирьох справ (стосовно колишнього прокурора сил АТО, судді з Луганської області, міністра інфраструктури та голови Держаудитслужби), обвинувальні акти в яких передано до суду протягом 2016–2019 років.

Неконституційність статті про незаконне збагачення тягне за собою недопустимість усіх доказів, зібраних під час розслідування передбаченого нею злочину, передусім, результатів негласних слідчих (розшукових) дій. Тому у трьох останніх справах прокурори САП змушені переглянути доказову базу та визначитись щодо можливості продовження доказування хоча б злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації), який є легким і фактично не становить небезпеки для суб’єктів. На відміну від тепер нечинної ст. 368-2, що передбачала 10 років позбавлення волі та конфіскацію майна.

Випереджаючи будь-які інсинуації, ситуація, коли внаслідок цієї «втрати» доказів незаконного збагачення банально не залишиться інструментів для доказування недостовірності декларування, є абсолютно ймовірною.

Доля четвертого кримінального провадження — стосовно колишнього прокурора сил АТО — зрозуміла вже зараз. Йому інкримінувалось лише незаконне збагачення, від обвинувачення у вчиненні якого прокурор САП має відмовитись уже в наступному судовому засіданні.

На четвертому році діяльності САП цей випадок, на жаль, не єдиний приклад серйозної зміни правил кримінального переслідування у бік ускладнення виконання своїх функцій саме стороною обвинувачення, але перший, коли знівельовано результати уже виконаної роботи», — йдеться у повідомленні.

У САП наголосили, що досягнення помітних результатів з протидії топ-корупції в Україні можливе лише за наявності доброї волі усіх уповноважених суб’єктів: прийняття Верховною Радою України якісних законів, здійснення детективами НАБУ якісного розслідування, якісного підтримання публічного обвинувачення прокурорами САП та винесення незалежними судами якісних рішень.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ відмінив статтю про незаконне збагачення.

Також ми повідомляли, що КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості. 

До того ж, ми писали, що з’явився список 59 народних депутатів Верховної Ради, які підписали подання в КСУ про визнання неконституційною статті про незаконне збагачення. 

Крім того, у НАБУ прокоментували скасування статті про незаконне збагачення. Бюро вважає це кроком назад в антикорупційній реформі України.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва