Розпуск Ради після обрання нового президента: з’явився важливий момент

13:58, 12 апреля 2019
Українцям повідомили важливі нюанси.
Розпуск Ради після обрання нового президента: з’явився важливий момент
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В України почало з’являтися багато інформації про можливий розпуск чинної Верховної Ради новообраним президентом у разі, якщо таким стане Володимир Зеленський. Спільнота PolitEyes.Рада у Telegram повідомила українцям декілька важливих нюансів.

«Якщо коротко, то в теорії це можливо, але малоймовірно з технічної та політичної точок зору.

Деталі ж такі:

  • Згідно з вимогами Конституції, парламент не може бути розпущений менше, ніж за півроку до закінчення строку його повноважень. Якщо рахувати, що такий строк — 27 листопада 2019 р. (тобто 5 років з дати складання присяги чинним складом ВР), то ймовірний розпуск може відбутися не пізніше 27 травня.
  • При цьому найбільш теоретично вірогідна опція розпуску парламенту — на підставі відсутності коаліції протягом 30 днів (скажімо, якщо умовно 22 квітня одна з фракцій коаліції заявить про свій вихід і, як наслідок, про відсутність коаліції).
  • Тоді президент міг би скористатися своїм правом (наділеним ст.90 Конституції) і розпустити Верховну Раду. Але! Для цього потрібно, щоб новообраний гарант до 27 травня вже вступив на посаду. Це у свою чергу потребує складання присяги на урочистому засіданні ВР. І це дуже цікавий момент.
  • Саме урочисте засідання ВР може стати важливим обмежуючим фактором: воно скликається не пізніше 30 днів після офіційного оголошення результатів (останнє має відбутися до 4 травня) — тобто до 3 червня. У свою чергу, дата і час такого засідання визначається рішенням ВР (тобто 226+ голосів), або головою ВР, якщо Рада не може зібрати необхідну кількість голосів.

І тут можливі 2 сценарії:

Сценарій 1. Урочисте засідання та інаугурація відбуваються до 27 травня. Для цього потрібно 226+ депутатів-самогубців, які захочуть допомогти Президенту себе достроково розпустити, або щоб таку позицію зайняв голова парламенту. 

Сценарій 2. Засідання призначається на 28 травня — 3 червня, що вже унеможливлює розпуск парламенту президентом. В силу багатьох причин ми наразі вважаємо такий сценарій більш вірогідним», — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що без порушення закону України «ймовірність розпуску парламенту є дуже низькою».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з'явилися цікаві результати соцопитування українців перед другим туром виборів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси