Укрнафта перемогла РФ в міжнародному арбітражі: відомі подробиці

16:45, 16 апреля 2019
Суд ухвалив стягнути на користь Укрнафти 44 млн доларів.
Укрнафта перемогла РФ в міжнародному арбітражі: відомі подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 квітня 2019 року арбітражний суд ухвалив рішення стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44,4 млн доларів компенсації за експропріацію майна ПАТ «Укрнафта» в анексованій Російською Федерацією Автономній Республіці Крим. Про це повідомляє ukrnafta.com.

У квітні 2014 року після анексії Криму незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ «Укрнафта». Усі спроби ПАТ «Укрнафта» повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями виявились марними.

У жовтні 2014 року ПАТ «Укрнафта», керуючись положеннями ч. 1 ст. 9 Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій («Угода»), повідомило державу-агресора — Російську Федерацію — про порушення прав ПАТ «Укрнафта».

Росія проігнорувала повідомлення ПАТ «Укрнафта» про наявність спору за Угодою.

У зв’язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 9 Угоди, 3 червня 2015 року ПАТ «Укрнафта» передало спір на розгляд до арбітражного суду. Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Угодою.

Російська Федерація оскаржила зазначене рішення до Верховного Суду Швейцарії, але останній рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов Російської Федерації. При цьому Верховний Суд Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що ПАТ «Укрнафта» є інвестором за Угодою, а майно ПАТ «Укрнафта» на території АР Крим — інвестиціями.

12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44 455 012,00 доларів компенсації за експропріацію інвестицій ПАТ «Укрнафта» на території АР Крим, а також понад 3,5 млн доларів арбітражних витрат.

На суму компенсації згідно з рішенням арбітражного суду нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року. У квітні 2019 року розмір нарахованих відсотків становить понад 5,5 мільйонів доларів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що акціонери Укрнафти відправили у відставку главу компанії.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді