«Чужі» діти, або як потрапити до школи без реєстрації

13:07, 23 апреля 2019
МОН дав роз’яснення, які документи підтверджують місце проживання дитини.
«Чужі» діти, або як потрапити до школи без реєстрації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для першочергового зарахування дитини в перший клас достатньо лише підтвердити місце її проживання або місце проживання одного з батьків. Розповсюджена практика, коли навчальні заклади вимагають виключно документ, що підтверджує місце реєстрації дитини — грубе порушення та обмеження прав. Ця інформація закріплена в листі МОН, що був надісланий місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, а також директорам закладів загальної середньої освіти 5 квітня 2019 року.

Що ж, МОН зреагувало дуже вчасно, враховуючи, що по закону дата закінчення прийому документів від населення — 31 травня. А закладам середньої освіти рекомендовано не пізніше, ніж за місяць до завершення прийому документів визначати дату початку прийому. Система виглядає складно. Ще більшої складності додає їй небажання шкіл приймати на навчання «чужих» дітей, тобто тих, місце реєстрації яких знаходиться не на території обслуговування навчального закладу. Така практика подачі документів призводить до плутанини і нервовості та зовсім не сприяє «створенню позитивної атмосфери навколо цього процесу». Саме так у листі МОН було прокоментовано це чутливе питання.

Проте якщо розібратися, то виявляється, не все так погано. У деяких школах документи вже можна подати, адже згідно Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України №367 від 16 квітня 2018 року, конкретна дата подачі документів не вказується. Така дата визначається органами місцевого самоврядування. Проте тягнути більш ніж до 1 травня не вийде, бо дата початку прийому повинна бути визначена не пізніше, ніж за місяць до завершення (31 травня).

А для першочергового зарахування до першого класу необхідно підтвердити місце проживання на території закладу загальної середньої освіти дитини чи одного з її батьків відповідним документом. До переліку таких документів входять:

  • паспорт громадянина України одного з батьків чи законного представника (підійде посвідчення біженця або особи, що потребує додаткового захисту);
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • документ про надання права власності на житло;
  • документ або рішення суду, що дають особі право на вселення до житлового приміщення або право власності на житлове приміщення;
  • договір найму/піднайму/оренди, що надає можливість користуватися відповідним житлом;
  • довідка про проходження служби у військовій частині;
  • акт обстеження умов проживання.

Як бачимо, перелік документів, що підтверджують місце проживання, достатній. Таким чином, ситуація виглядає досить сприятливо. Навіть якщо дитина фактично зареєстрована в одному місці, а проживає в іншому, цілком законно буде подати документи за місцем фактичного проживання. Маємо надію, що після цього роз’яснювального листа у директорів шкіл не виникатиме сумнівів у можливості зарахування до школи дітей, які не зареєстровані на території обслуговування їхнього навчального закладу. Бо наразі непоодинокі випадки, коли дитина вимушена ходити до школи на інший кінець міста, незважаючи на те, що є такий самий навчальний заклад через дорогу.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду