Як діє система пенсійного забезпечення в Україні: в Мінсоцполітики пояснили

10:52, 29 июня 2019
Система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів.
Як діє система пенсійного забезпечення в Україні: в Мінсоцполітики пояснили
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Мінсоцполітики пояснили, з яких рівнів складається система пенсійного забезпечення в Україні. Про це сказано на сайті міністерства.

Перший рівень – солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що базується на засадах солідарності й субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду.

Другий рівень – накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат.

Що дає накопичувальна система пенсій українцям:

  1. урізноманітнює джерела одержання пенсії та забезпечує прийнятний її рівень;
  2. посилює залежність розміру пенсії від трудового вкладу особи;
  3. дає змогу успадковувати кошти, обліковані на накопичувальному пенсійному рахунку, родичам померлої застрахованої особи.

Третій рівень – система недержавного пенсійного забезпечення, що базується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах та в порядку, передбачених законодавством про недержавне пенсійне забезпечення.

Недержавне пенсійне забезпечення здійснюється:

  • пенсійними фондами шляхом укладення пенсійних контрактів між адміністраторами пенсійних фондів та вкладниками таких фондів;
  • страховими організаціями шляхом укладення договорів страхування довічної пенсії, страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду;
  • банківськими установами шляхом укладення договорів про відкриття пенсійних депозитних рахунків для накопичення пенсійних заощаджень.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, як українцям обчислити розмір пенсії.

Також ми писали, що з 1 липня пенсіонери з великим стажем роботи отримають надбавки. В законі про госбюджет збільшення прожиткового мінімуму прописано ще і в грудні.

Крім того, КСУ ухвалив рішення щодо конституційності положень закону про пенсійне забезпечення.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва