Українська Гельсінська спілка має зауваження щодо об’єднання комітетів Ради: заява

14:00, 15 августа 2019
Спілка пропонує новій Верховній Раді утворити два комітети.
Українська Гельсінська спілка має зауваження щодо об’єднання комітетів Ради: заява
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає необґрунтованим об’єднання парламентських комітетів у Верховній Раді України IX скликання. Відповідна заява опублікована на сайті самого відомства.

Так, відомо, що під час засідання Підготовчої депутатської групи парламенту 9 серпня представники «Слуги народу» запропонували зменшити кількість комітетів у Верховній Раді з 27 до 22.

До того ж, з-поміж інших ініціатив вперше висунули пропозицію віднести питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України до відання Комітету з питань людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Пізніше, 14 серпня, голова партії Дмитро Разумков підтвердив цю інформацію, підкресливши необхідність порушення питання щодо врегулювання ситуації на Донбасі на рівні майбутніх парламентських комітетів:

Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає необґрунтованим об’єднання вищезазначених сфер публічної політики і висловлює застереження, що таке злиття матиме за собою наслідком перевантаження комітету і суттєве зниження ефективності його роботи.

«Політика реінтеграції тимчасово окупованих територій України містить у собі широке коло питань, що пов’язані з подоланням наслідків збройного конфлікту, але безпосередньо не стосуються захисту прав людини. Наприклад, заходи з відновлення електромереж та водопостачання, теле- та радіомовлення, протидії ворожій пропаганді, розмінування території, переміщення осіб через контрольні пункти в’їзду-виїзду в зоні проведення Операції об’єднаних сил тощо», — йдеться в заяві УГСПЛ.

За час каденції Верховної Ради VIII скликання Комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин виступав чи не єдиним майданчиком для просування правозахисного порядку денного для численного кола організацій громадянського суспільства, зокрема, в частині виконання плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

Виконання цього Плану дій не можна назвати ефективним. За даними УГСПЛ за три повних роки було реалізовано лише 27% заходів. Проте, збільшення обсягу відання Комітету лише уповільнить ці темпи і негативно позначиться на виконанні ключових національних документів та міжнародних зобов’язань у сфері прав людини.

Так, Спілка пропонує новій Верховній Раді утворити два комітети:

  1. Комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин;
  2. Комітет з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях та Криму

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 14 серпня проходило засідання підготовчої групи новообраних депутатів України.

Крім того, газети «Урядовий кур'єр» та «Голос України» опублікували списки новообраних нардепів.

Також ми писали, що новообрані депутати працюють над підготовкою до складання присяги.

Додамо, що Підготовча група розгляне персональний склад комітетів Ради.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду