КСУ розглядає справу щодо неможливості оскарження рішень Конституційного Суду

14:35, 12 сентября 2019
У КСУ перейшли до закритої частини пленарного засідання.
КСУ розглядає справу щодо неможливості оскарження рішень Конституційного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 12 вересня, Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень статті 151-2 Конституції України, відповідно до якої рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені. Про це повідомляє офіційний сайт КСУ.

Під час пленарного засідання було заслухано інформацію судді-доповідача у справі Ірини Завгородньої щодо змісту конституційного подання та підстав для відкриття конституційного провадження у справі.

Як зазначила суддя-доповідач, автори клопотання просять дати офіційне тлумачення даної норми Конституції України в аспекті того, які саме рішення Конституційного Суду України не можуть бути оскаржені: «будь-які рішення, що їх приймає Конституційний Суд України на своїх засіданнях, у тому числі у формі постанов на спеціальних пленарних засіданнях, зокрема з питань обрання Голови Конституційного Суду України, надання згоди на затримання або утримування під вартою чи арештом судді Конституційного Суду України, ухвалення рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади, чи лише рішення з питань, пов’язаних зі здійсненням конституційного провадження за наслідками розгляду справ за конституційними поданнями, конституційними зверненнями та конституційними скаргами».

Народні депутати України зазначають, що потреба в офіційному тлумаченні положень статті 151-2 Конституції України спричинена правовою невизначеністю вказаної норми, та обґрунтовують наведене системним аналізом низки положень Конституції України (в редакції до та після внесення змін Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 2 червня 2016 року № 1401–VIII) та Закону України «Про Конституційний Суд України».

Суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що «у статті 150 Конституції України (в редакції до 2 червня 2016 року) чітко й недвозначно йшлося про неможливість оскарження лише рішень Конституційного Суду України, прийнятих за наслідками вирішення питань щодо відповідності Конституції України (конституційності) певних правових актів та щодо офіційного тлумачення Конституції України і законів України».

На думку народних депутатів, доповнивши Конституцію України статтею 151-2 і змінивши частину другу її статті 150, при цьому прямо не вказавши переліку рішень Конституційного Суду України, які не можуть бути оскаржені, законодавець створив правову невизначеність.

Ірина Завгородня також повідомила, що відповідно до статті 59 Закону України «Про Конституційний Суд України», з метою забезпечення повного і об’єктивного розгляду справи та прийняття Судом обґрунтованого рішення було направлено запити до державних органів, наукових установ, організацій щодо надання інформації з питань, порушених у конституційному поданні.

«Велика палата Конституційного Суду України дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення. Рішення Конституційного Суду України за результатами конституційного провадження буде оприлюднено на офіційному вебсайті КСУ відповідно до статті 94 Закону України «Про Конституційний Суд України», — повідомили у КСУ.

У пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України взяли участь уповноважений представник суб’єкта права на конституційне подання за дорученням Микола Марченко, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолій Селіванов.

Головував на пленарному засіданні заступник Голови Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати вимагають від КСУ розтлумачити деякі статті Конституції України.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси