Чи переходять борги за кредитом у спадок: що необхідно знати спадкоємцям

16:03, 1 октября 2019
Платити кредитні борги померлого родича, згідно із законом, повинні спадкоємці першої черги.
Чи переходять борги за кредитом у спадок: що необхідно знати спадкоємцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У спадок може дістатися не тільки квартира або машина, але і крупний банківський кредит. Платити кредитні борги померлого родича, згідно із законом, повинні спадкоємці першої черги. Також зобов'язання поширюються на тих, хто був вказаний у заповіті, якщо такий наявний.

Розглянемо кілька можливих варіантів.

Якщо людина за життя була одружена — дружина виплачує кредит померлого чоловіка, або навпаки. Якщо подружжя перебувало в розлученні — зобов'язання не переходять на колишнього чоловіка або дружину.

Трапляється і таке, що чоловік і жінка роками не живуть разом, але офіційне розірвання шлюбу не відбулося. В такому випадку краще звертатися до юристів, які допоможуть з'ясувати, хто має погашати кредит померлого.

Якщо людина не була одружена і не мала дітей — позику доводиться повертати батькам. Організації-кредитори йдуть на списання кредиту померлого, але це можливо лише в тому випадку, якщо позика була застрахована.

Окремо розглянемо варіант, якщо в спадок надходить квартира з боргами. Комунальні борги померлого дістаються спадкоємцю разом з нерухомістю. Чи варто приймати таку спадщину, залежить від суми боргу та стану житла. Але якщо все вже оформлено — щоб уникнути стягнення грошей судом, слід в передбаченому законодавством порядку сплатити заборгованість за комунальними платежами.

Найпростіший варіант, як не платити кредит за померлого родича (батька), — не вступати у спадок. Якщо людина не хоче приймати спадщину, їй не потрібно кудись звертатися і писати відмову — через півроку власність померлого переходить державі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як оформити свої права на отриману у спадок земельну ділянку, якщо їй не присвоєно кадастровий номер.

Крім того, на Хмельниччині брати боролися за материн спадок. Суд встановив, що жінка могла підписати заповіт і зрозуміти його зміст.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси