Стало відомо, чи знімається орендна плата після закінчення договору оренди землі

18:42, 1 октября 2019
У разі припинення договору орендар повинен сплачувати плати за земельні ділянки до дати їх повернення.
Стало відомо, чи знімається орендна плата після закінчення договору оренди землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної (комунальної) власності орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором, та сплачує орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю. Про це йдеться на сайті Державної податкової служби.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Зазначається, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

У разі припинення права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році.

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України від 06.10.1998 р. №161-XIV «Про оренду землі» зі змінами та доповненнями, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відомо, що орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою.

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Так, однією з істотних умов договору оренди землі є строк дії договору оренди.

Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про постанову КЦС ВС щодо непогодження меж земельної ділянки із суміжними землевласниками.

Крім того, ми писали, що майже половина українців проти скасування мораторію на продаж землі

Також відомо, що Оксана Маркарова розповіла про противаги та ризики реформи вільного ринку землі.

Додамо, Володимир Зеленський повідомив, хто матиме право купувати українську землю.

А ще відомо, коли повноцінно запрацює ринок землі.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва