Уповноважені особи НАЗК в органах місцевого самоврядування отримують гарантії захисту

11:55, 31 октября 2019
Національне агентство зможе здійснювати представництво інтересів викривача в суді, бути присутнім на засіданнях судів усіх інстанцій, ініціювати перегляд судових рішень.
Уповноважені особи НАЗК в органах місцевого самоврядування отримують гарантії захисту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Органи місцевого самоврядування — обласні, районні та міські ради в обов’язковому порядку мають створити власні підрозділи з питань запобігання корупції. Відповідні вимоги визначені новою редакцією Закону України «Про запобігання корупції», яка набрала чинності 18 жовтня.

Про це представники Департаменту організації роботи із запобігання та виявлення корупції НАЗК повідомили учасників тренінгу для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування, який відбувся 30 жовтня в Одесі за сприяння Одеської обласної державної адміністрації.

За словами керівника Департаменту організації роботи із запобігання та виявлення корупції НАЗК Олега Онищука, Типове положення про уповноважений підрозділ з питань запобігання корупції, який розробляє Національне агентство, буде містити чіткий механізм створення та роботи підрозділу, а також гарантії захисту керівника підрозділу від звільнення. «Порядок надання згоди на звільнення керівника уповноваженого підрозділу та встановлення обов’язкових вимог до мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу в державних органах буде затверджуватися Національним агентством», — заявив Олег Онищук.

Під час тренінгу представники Національного агентства надали інформацію щодо захисту викривачів корупції, а також повідомили про зміни законодавства щодо захисту викривачів, які мають набрати чинності з 1 січня 2020 року. Зокрема, йшлося про права та додаткові гарантії захисту викривача, а саме:

  • право на безоплатну правову допомогу;
  • захист трудових прав (не може бути відмовлено у прийнятті на роботу, звільнено чи примушено до звільнення);
  • можливість надання інформації анонімно, через захищені канали зв’язку.

Ці права та додаткові гарантії захисту будуть поширені і на близьких осіб викривача.

«У разі звернення викривача Національне агентство зможе здійснювати представництво його інтересів в суді, бути присутнім на засіданнях судів усіх інстанцій, ініціювати перегляд судових рішень», — зазначили представники НАЗК.

У заході взяли участь понад 80 уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції з Одеської, Миколаївської та Кіровоградської областей.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК звертає увагу суб’єктів декларування на нововведення у законодавстві.

Крім того, ми писали, як подати декларацію в електронний кабінет

Також відомо, що НАБУ отримає доступ до інформаційних ресурсів НАЗК.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва