Антикорупційний комітет рекомендував Раді ухвалити законопроект щодо запобігання політичній корупції

15:45, 25 ноября 2019
Закон має стати запобіжником проти непрозорого фінансування партій через безкоштовне розміщення реклами фізичними особами.
Антикорупційний комітет рекомендував Раді ухвалити законопроект щодо запобігання політичній корупції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту ухвалити закон про запобігання політичній корупції. Про це повідомляє РБК-Україна.

Під час засідання комітету було розглянуто законопроект №2336 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції».

«Йдеться про фінансування політичних партій. Ряд дуже позитивних змін містить цей проект. Зокрема, пропонується простіший порядок, за яким громадяни зможуть робити внески на користь політичних партій. Пропонується можливість подання електронної звітності політичних партій», — розповіла голова комітету Анастасія Красносільська.

Також на засіданні озвучили рекомендації для доопрацювання законопроекту до другого читання. На думку Анастасії Красносільської, в законі слід прописати запобігання непрозорого фінансування партій через безкоштовне розміщення реклами фізичними особами, а також встановити контроль внесків, які часто перевищують дохід особи, що робить внесок.

«Я би пропонувала ще дві норми, які могли б зробити цей законопроект сильнішим. А саме — запровадити прив'язку граничних розмірів внесків на користь політичних партій для фізичних та юросіб, пропорційних до рівня доходів таких осіб. А друге — це обов'язок фізичних осіб інформувати НАЗК і партії. Якщо такі фізособи роблять внески на користь партії шляхом надання, наприклад, безкоштовних послуг або безкоштовних товарів. Це дозволить закрити певну "дірку" у фінансування партій. Наприклад, розміщення зовнішньої реклами, але коли роблять це не від себе, а від фізичних осіб», — додала нардеп.

Голова комітету вважає, що в законі потрібно залишити чинні строки перевірок та можливість НАЗК інформувати правоохоронні органи про ознаки злочину.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що антикорупційний комітет ВР пропонує зменшити поріг відповідальності за незаконне збагачення.

Крім того, ми писали, що 13 листопада, комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики провів засідання щодо запобігання і протидії політичній корупції.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська