Кабінет міністрів спростив конкурсну процедуру на посади державної служби

17:55, 10 декабря 2019
Тестування на знання спеціального законодавства зробили не обов’язковим.
Кабінет міністрів спростив конкурсну процедуру на посади державної служби
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін спростив Порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби. Відповідна постанова №962 від 27 листопада 2019 року набрала чинності 30 листопада. Про це повідомляє "Ліга.Закон".

Cпрощено й удосконалено процедуру проведення конкурсу на зайняття посад державної служби:

Скасовано норму, через яку навіть сильні кандидати могли вибути з конкурсу, отримавши 0,5 і менше балів за однією з вимог.

Тестування на знання спеціального законодавства зробили не обов'язковим, а додатковим, якщо це потрібно для вирішення конкретних завдань. Установлено, що за рішенням суб'єкта призначення кандидати на посади категорії "А" можуть додатково проходити тестування на знання спеціального законодавства. У такому разі в розділі "Професійні знання" умов проведення конкурсу на відповідну посаду передбачається вимога "Знання спеціального законодавства", у компонентах якої зазначається не більше 5 НПА, які застосовуються для виконання завдань державного органу.

- Кандидати на зайняття посад категорії "А" розв'язуватимуть ситуаційні завдання у Центрі оцінювання письмово з використанням комп'ютерної техніки у присутності не менш як двох адміністраторів Центру оцінювання. Кандидати на зайняття посад фахівців з питань реформ категорій "Б" і "В" розв'язують ситуаційні завдання. Такі завдання складаються із завдань для перевірки компетентностей та професійних знань кандидата.

Ситуаційні завдання для перевірки вимог до компетентності кандидатів на зайняття посад фахівців з питань реформ категорій "Б" і "В" обираються конкурсною комісією з урахуванням специфіки та вимог до професійної компетентності кандидата, визначених в умовах проведення конкурсу, з переліку завдань для перевірки компетентностей, затверджених НАДС.

Ситуаційні завдання для перевірки професійних знань кандидатів на зайняття посад фахівців з питань реформ категорій "Б" і "В" розробляються конкурсною комісією та затверджуються її рішенням з урахуванням специфіки та вимог до професійної компетентності кандидата, визначених в умовах проведення конкурсу на основі типових завдань для перевірки професійних знань, затверджених НАДС.

Усі кандидати, які претендують на зайняття однієї посади, розв'язують однакові ситуаційні завдання. Ситуаційні завдання розв'язуються кандидатами в усній та письмовій формі.

- Перед співбесідою кандидата перевірятимуть на доброчесність. Інформацію надаватиме НАБУ. Установлено, що для забезпечення формування об'єктивної характеристики щодо доброчесності кандидатів на посади категорії "А", визначених комісією, та з метою виявлення наявності корупційних ризиків суб'єкт призначення або уповноважена ним особа перед проведенням співбесіди організовує отримання відповідної інформації від Національного антикорупційного бюро України.

У Центрі оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби проводиться тестування на зайняття:

  • посад категорії "А";
  • посад категорій "Б" і "В" у міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади (крім посад у їх територіальних органах, які утворені як структурні підрозділи апарату, що не мають статусу юридичної особи).
  • Інші державні органи можуть проводити конкурс або його окремі етапи у Центрі оцінювання.

Якщо неможливо утворити конкурсну комісію або її функціонування в державному органі, фактична чисельність якого становить менше 10 осіб, суб'єкт призначення може включити до складу конкурсної комісії працівників іншого державного органу за згодою керівника державної служби такого держоргану.

Раніше "Судово-юридична газета" писала, що Рада ухвалила зміни до закону про вдосконалення держслужби та електронний документообіг.

Крім того, Кабмін вніс зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад держслужби.

Також ми писали, що Вища рада правосуддя оприлюднила рішення щодо проведення конкурсів на посади держслужбовців в органах системи правосуддя.

Нагадаємо, що в Україні вдосконалять статус держслужбовців.

А ще відомо, що зміниться в оплаті праці держслужбовців з січня 2020 року.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва