Кличко виступив на засіданні Конституційного Суду щодо самоврядування у столиці

16:47, 12 декабря 2019
Особливості здійснення місцевого самоврядування у Києві врегульовані Конституцією України.
Кличко виступив на засіданні Конституційного Суду щодо самоврядування у столиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мер Києва Віталій Кличко виступив на пленарному засіданні Конституційного Суду України щодо тлумачення Основного Закону України у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у столиці. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

«Статтею 141 Конституції передбачено, що територіальна громада Києва на відкритих та прямих виборах обирає міського голову. І саме він головує на засіданнях Київради та очолює її виконавчий орган, терміном на 5 років. Ще у 2003 році Конституційний Суд своїм рішенням дав роз’яснення, що обраний громадою Київський міський голова має бути призначений і головою Київської міської державної адміністрації. Тобто призначення виключно Київського міського голови на посаду голови КМДА Президентом України не є суміщенням посад! А є формою виконання міським головою своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України», — заявив Кличко.

Він підкреслив, що неправильне тлумачення окремого Закону «Про столицю» може позбавити киян права обирати владу міста, що суперечить суті самоврядування.

За словами мера, Конституція України передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування врегульовані окремим законом — Законом «Про столицю». А ухвалений парламентом 3 жовтня законопроект №2143-3 «Про місто Київ — столицю України» суперечить низці статей Конституції.

Кличко закликав суддів ухвалити виключно конституційне рішення. «Бо воно, без перебільшення, стане знаковим для долі місцевого самоврядування нашої країни», — заявив мер.

Нагадаємо, народні депутати України Верховної Ради VIII кликання від різних фракцій звернулися до КС із поданням щодо надання офіційного тлумачення Основного Закону України у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади в столиці.  В результаті 15 жовтня Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження.

«Судово-юридична газета» писала, що Віталій Кличко позивається до Кабінету міністрів, прем’єр-міністра Олексія Гончарука й керівника Офісу президента Андрія Богдана через рішення про звільнення його з посади голови Київської міської держадміністрації.

Однак пізніше ОАСК відклав підготовче засідання за позовом Кличка до Гончарука.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде