Суд ухвалив рішення у справі щодо використання радянської символіки

16:13, 17 декабря 2019
Громадянин закріпив радянський прапор на задньому колесі свого велосипеда.
Суд ухвалив рішення у справі щодо використання радянської символіки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ізмаїльський міськрайонний суд визнав винним громадянина у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів). Про це інформує портал «Судова влада України».

Повідомляється, що суд призначив покарання винному у вигляді позбавлення волі строком на 1 рік без конфіскації майна, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням на 1 рік та поклавши обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідно з довідковою інформацією, громадянин з метою публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму у невстановлений час прикріпив до заднього колеса свого велосипеда прапор червоного кольору із зображенням п'ятикутної червоної зірки, серпа та молота з написом російською мовою «Отечественная война».

Обвинувачений здійснював рух на велосипеді вулицями с. Матроска Ізмаїльського району Одеської області, тим самим демонстрував оточуючим символіку комуністичного тоталітарного режиму. Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 року, виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УPCP (УCPP), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на всій території України заборонено.

Громадянин в судовому засіданні свою вину визнав. Між прокурором Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області, з одного боку, та підозрюваним ,з іншого, за участю захисника була укладена угода про визнання винуватості у відповідності до вимог статті 472 КПК України та разом з обвинувальним актом направлена до суду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Рівному вандали вкрали голову у радянського пам'ятника. 

Ще в Харкові невідомі осквернили пам'ятник маршалу СРСР Георгію Жукову.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва