Реформа СБУ: Іван Баканов назвав головні пріоритети Служби

12:15, 18 декабря 2019
СБУ візьме участь у розробці державної програми з протидії економічним злочинам.
Реформа СБУ: Іван Баканов назвав головні пріоритети Служби
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Реформа СБУ має не обмежуватися новим законом, а носити комплексний характер. Про це заявив Глава Служби безпеки України Іван Баканов в інтерв'ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

«Закон — гарна база для реформування, але навіть якщо припустити, що він не буде прийнятий найближчим часом, ми все одно в межах своїх внутрішніх можливостей будемо реформувати СБУ. Насамперед — удосконалювати саму систему роботи Служби», — заявив Баканов.

За його словами, Служба візьме участь у розробці державної програми з протидії економічним злочинам та їх упередження. Розслідуванням займатиметься Державне бюро фінансових розслідувань.

«Служба ж зосередиться на контррозвідці, а вона може бути у будь-якій сфері. І коли говорять про те, що наша контррозвідувальна діяльність має бути чимось обмежена, то мене це дивує. Сьогодні багато нових видів загроз, які диктує сучасний світ. І вони стосуються не лише України, але і будь-якої іншої держави», — зазначив очільник СБУ.

Іван Баканов вважає, що Служба має переорієнтуватися на захист об'єктів критичної інфраструктури.

«Наше завдання  запобігати злочину в зародку, нейтралізуючи загрози. Сьогодні кращі європейські практики говорять про те, що організована злочинність, тероризм, корупція становлять загрозу національній безпеці, тому я не думаю, що ми не будемо взагалі торкатися цих питань. Але є два напрямки — протидія і боротьба. Ми хочемо сконцентрувати свої зусилля саме на протидії», — додав він.

Також глава СБУ підкреслив важливість кадрового питання:

«Є проблема, якій багато років, і стосується вона того, що наші співробітники не мотивовані. У них найнижча зарплата серед усього силового блоку, діяльність всередині Служби зарегульована, електронного документообігу немає, робота багатьох оперативних підрозділів спрямована не на оперативну роботу, а на оформлення паперів і їх узгодження всередині Служби. Тому вже зараз ми будемо це міняти, розробляти систему мотивації співробітників, спрощувати систему просування по службі. Сподіваємося, що таким чином змінимо стандарти роботи СБУ».

На думку Баканова, змінити підхід до роботи Служби допоможе й ефективний громадський контроль.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДПС та СБУ активізують співпрацю у боротьбі з відмиванням грошей.

Крім того, Іван Баканов презентував нардепам концепт нової редакції Закону «Про Службу безпеки України» у ході реформи СБУ. 

Також за 100 днів роботи нового очільника СБУ звільнено 39 високопосадовців, 134 чиновникам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, а 50 осіб засуджено.

Додамо, що Президент України змінив ряд посадовців в СБУ.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Лідія Ізовітова
    Лідія Ізовітова
    голова Національної асоціації адвокатів України
  • Олег Коліуш
    Олег Коліуш
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого антикорупційного суду
  • Олександр Дзюба
    Олександр Дзюба
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва