Пожежа в одеському коледжі: назвали причину трагедії

11:23, 21 декабря 2019
Висновок надала спеціальна Урядова комісія.
Пожежа в одеському коледжі: назвали причину трагедії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що основна версія виникнення пожежі — займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу. Далі пожежа поширилася на інші поверхи. Відповідна заява з’явилась на офіційній сторінці прем’єра.

«Люди не могли евакуюватись, тому що один із виходів був зачинений.

Це сталося через недбале ставлення керівництва та персоналу коледжу, які систематично ігнорували обов’язкове забезпечення протипожежного захисту та вимог пожежної безпеки, передбачені законодавством. Вони свідомо порушували норми утримання евакуаційних шляхів та експлуатації електрообладнання.

Безпосередні причини та винуватців трагедії визначить суд. Проте вже зараз можна констатувати, що порушення правил пожежної безпеки стало можливим, зокрема, і через низку прогалин у законодавстві.

Міністерство освіти і науки є засновником коледжу, але не мало повноважень профінансувати протипожежні заходи. Через мораторій на перевірки, який діяв майже 4 роки, ДСНС не проводила перевірки цього навчального закладу з 2014 року (причому будівлі коледжу 105 років!). Та й за неусунення виявлених інспекторами порушень штраф мізерний — 170 грн», — йдеться у повідомленні.

Урядова комісія рекомендує:

- розробити законопроекти щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення пожежної безпеки,

- внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо зобов’язання передбачати в бюджетах усіх рівнів обов’язкові відрахування на заходи протипожежної безпеки,

- запровадити добровільне страхування цивільно-правової відповідальності,

- впровадити перевірку стану утримання будівель (шляхів евакуації, засобів пожежогасіння, утримання електромереж тощо) на законодавчому рівні, а також перевірку дотримання пожежної безпеки в закладах освіти, додаткових інструктажів, позапланових тренувань з евакуації.

«Під час розслідування було звільнено керівника Головного управління ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака та його заступника Михайла Вовка. Відучора було призначено нового начальника Головного управління ДСНС — Шулюка Вадима. Очікую від пана Шулюка належне та сумлінне виконання своїх обов’язків.

Наслідки трагедії не виправити. Але ми зробимо усе можливе, аби безпосередні винуватці понесли відповідальність, а такі жахливі випадки ніколи більше не повторювались», — додав Гончарук.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що смертельна пожежа спалахнула в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу вранці 4 грудня. Займання сталося на третьому поверсі будівлі і швидко поширилося на велику площу.

Уряд виділив майже 4 мільйони гривень на усунення наслідків пожежі в навчальному закладі.

Додамо, ДСНС в Одеській області надала попередній звіт про причини пожежі в Одеському коледжі

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва