В Україні з’явився Фонд для надання допомоги потерпілим від насильницьких злочинів

12:50, 27 декабря 2019
Країна долучається до визнаної світової практики, заявив прем'єр.
В Україні з’явився Фонд для надання допомоги потерпілим від насильницьких злочинів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України створив Фонд для надання соціальної допомоги потерпілим від насильницьких злочинів. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук на своїй сторінці у Telegram.

«За нашими розрахунками, лише торік від насильства в Україні постраждали 24 тисячі людей. Вони потребують посиленого захисту й допомоги. 

Україна долучається до визнаної світової практики.

До Фонду надходитимуть кошти від покарання у вигляді штрафів, а також судових зборів у разі ухвалення судом обвинувального вироку», — йдеться у повідомленні.

У Мінюсті повідомили, що проект закону України «Про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень» визначає підстави та умови, а також порядок відшкодування за рахунок держави шкоди, завданої внаслідок насильницьких кримінальних правопорушень, що посягають на життя та здоров’я фізичної особи.

Як зазначив Міністр юстиції Денис Малюська, потреба у відповідному законопроекті зумовлена значною кількістю постраждалих осіб (за статистикою їх понад 24 тисячі), відсутністю механізму компенсації збитків жертвам насильницьких кримінальних правопорушень та великою кількістю кримінальних проваджень, де не встановлено особу злочинця. Положеннями проекту закону пропонується гарантувати здійснення відшкодування шкоди з боку держави у випадках, коли внаслідок насильницького кримінального правопорушення завдані збитки здоров’ю фізичної особи чи заподіяно її смерть.

«Законопроектом передбачається запровадження нового механізму відшкодування збитків потерпілим від насильницьких злочинів. Зокрема, підлягатимуть компенсації збитки у зв’язку з втратою заробітку через заподіяння насильницьким кримінальним правопорушенням шкоди здоров’ю та понесенням витрат на медичну допомогу», — роз’яснив міністр юстиції.

Він зауважив, що відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень передбачається за рахунок надходжень до спеціального фонду Державного бюджету України. Фонд буде наповнюватися з коштів, що надходитимуть від відбування покарань у вигляді штрафів та виправних робіт, коштів, які були виплачені жертві у зв’язку з вчиненням умисного насильницького злочину та були повернуті у дохід держави у порядку регресу та судового збору у разі ухвалення судом обвинувального вироку.

«Прийняття проекту закону дасть можливість захистити законні інтереси громадян, що потерпіли від злочинних посягань на їхні конституційні права, та стане реальним кроком у напрямі утвердження України як соціальної та правової держави», — наголосив Денис Малюська.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що потерпілі від насилля зможуть отримати грошову компенсацію.

Додамо, суд призначив чоловіку покарання у вигляді двох місяців арешту за скоєння психологічного насилля. 

Також ми писали, що в Овідіополі Одеської області 36-річного чоловіка засудили через домашнє насильство.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду