Україна домовилася з Іраном про повернення тіл загиблих українців

20:01, 11 января 2020
Хасан Рухані у телефонній розмові з Володимиром Зеленським вибачився перед Україною за трагедію, яка сталася під Тегераном.
Україна домовилася з Іраном про повернення тіл загиблих українців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Рухані. Зокрема, сторони договорилися про пришвидшення  ідентифікації та повернення тіл загиблих українців в авіакатастрофі під Тегераном. Про це повідомляє прес-служба Президента України. 

Зокрема, розмова відбулася з ініціативи іранської сторони.

Хасан Рухані висловив співчуття українському народу та родинам загиблих унаслідок збиття літака рейсу PS752 «Міжнародних авіаліній України». Він попросив вибачення від іранської сторони за трагедію, яка забрала 176 людських життів. Очільник Ісламської Республіки Іран повністю визнає, що трагедія сталася через помилкові дії військових цієї держави.

За його словами, всі причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності, а українській експертній групі буде надана вся необхідна підтримка для подальшої ефективної співпраці у юридичній і технічній площинах.

У свою чергу Президент України наголосив, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності до міжнародних льотних правил та інструкцій.

Він наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати та повернути тіла українських громадян на батьківщину.

«Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися», – підкреслив Зеленський.

Рухані ж запевнив, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Також повідомляється, що МЗС негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, серед іншого – юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, 11 січня Іран зізнався, що літак МАУ був збитий військовими ракетами 8 січня. 

Додамо, Президент України Володимир Зеленський зробив заяву після зізнання Ірану.

Окрім того, командувач військово-космічними силами Ірану Амір Алі Хаджизаде взяв на себе повну відповідальність за збиття літака, повідомивши, що система ППО сплутала його з ракетою. 

 

 

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області