Розгортання мереж 4G: Кабмін дав «зелене світло» операторам

14:28, 24 января 2020
Найближчим часом високошвидкісний мобільний інтернет зможе дістатися майже кожного куточка України.
Розгортання мереж 4G: Кабмін дав «зелене світло» операторам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації України повідомило, що уряд ухвалив постанову, яка містить рішення, що полегшать операторам розгортання мереж 4G у регіонах. Про це інформує прес-служба Мінцифри.

Головні переваги:

— Оператори мобільного зв’язку отримають ліцензії у діапазоні 900 МГц без тендеру. Іншими словами — оператори поновлять свої вже існуючи ліцензії. Використання саме цих частот дозволяє покривати більшу територію однією базовою станцією у порівнянні з більш високими діапазонами.

— Нові ліцензії технологічно нейтральні. Це означає, що оператори зможуть розвивати не тільки свої мережі 4G, але й впроваджувати більш сучасні технології.

— Зменшено вартість ліцензій на користування радіочастотним ресурсом. Це зроблено за рахунок змінення механізму оплати — щорічне збільшення кроку платежів для кожного наступного року після 5 років дії ліцензії знижено з 10% встановленої вартості до 5%. Таким чином протягом усього строку дії ліцензій (а це від одного року до 13, в залежності від того, який термін дії ліцензії обере для себе кожен оператор) оператори заощадять понад 300 млн грн, що дасть їм змогу більше інвестувати у розвиток свої мереж.

«Важливо, що при отриманні нових ліцензій оператори повністю оплатять їх цього року. А це — близько 900 млн грн надходжень до бюджету країни.

Отже, ми тримаємо гарні темпи у досягненні наших цілей щодо покриття високошвидкісним інтернетом території нашої країни. Завдяки сьогоднішньому рішенню, вже у лютому-березні оператори оновлять свої ліцензії. Далі — у квітні свою мережу почне розвивати оператор Інтертелеком, а у липні – мобільні оператори великої трійки», — повідомили у відомстві.

Крім того, Мінцифри разом з усіма причетними відомствами продовжує роботу над оптимізацією радіочастотного спектру задля розвитку мобільного зв’язку. Зокрема, мова йде про вивільнення частот спеціальними користувачами та телебаченням.

Нагадаємо, «Судово-юридична-газета» писала, що SIM-карти планували продавати лише за паспортом, а операторам дозволити блокувати телефон, IMEI-код якого не внесено до реєстру.

Крім того, раніше Антимонопольний комітет України дозволив українським операторам мобільного зв’язку розподілити між собою частоти у діапазоні 900 МГц для розвитку мереж 4G.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки