У Міністерстві юстиції напрацьовують законопроект про дружнє до дитини правосуддя

15:18, 28 февраля 2020
Мета законопроекту — створення умов для організації та ефективного функціонування правосуддя, дружнього до дитини, що відповідає вимогам Конвенції про права дитини.
У Міністерстві юстиції напрацьовують законопроект про дружнє до дитини правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Міністерстві юстиції напрацьовують законопроект про дружнє до дитини правосуддя. Про це повідомляє на прес-служба відомства.

Так, українська делегація взяла участь у міжнародній конференції "Справедливість для дітей", що пройшла у Сараєво, та представила свій досвід у наданні правової допомоги дітям.

«Зокрема, реформу ювенальної юстиції, пробаційні сервіси для неповнолітніх, міжвідомчу координаційну раду з питань правосуддя щодо неповнолітніх, підготовку проекту закону про правосуддя, дружнє до дитини. А також проект "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», — вказано у повідомленні.

Проект з відновного правосуддя для неповнолітніх стартував в Україні на початку минулого року. Спочатку він проходив у шести регіонах – Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проєкт довів свою ефективність, а тому його поширено на всю Україну.

«Діти, які вступили у конфлікт з законом, особливо вразливі. Традиційне каральне правосуддя, зазвичай, не може виправити неповнолітнього. Саме відновне правосуддя здатно мінімізувати ризики вчинення повторних злочинів», – переконаний в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов

В Україні завдяки проекту з відновного правосуддя допомогу отримали десятки дітей, які вперше вчинили дрібні злочини. Замість судового переслідування вони пройшли процес медіації, примирилися з потерпілими, відшкодували завдані збитки. Ці діти успішно пройшли програму з ресоціалізації та повернулися до суспільства.

Одним з пріоритетів діяльності Міністерства юстиції України є прийняття закону про правосуддя, дружнє до дитини. Цей законопроект має на меті створення умов для організації та ефективного функціонування правосуддя, дружнього до дитини, що відповідає вимогам Конвенції про права дитини та іншим міжнародним стандартам у цій сфері. Особлива увага приділена профілактиці правопорушень у дитячому середовищі, належному поводженні з дітьми у конфлікті з законом та їх соціальній реабілітації.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мін’юст розробляє законопроект щодо захисту дітей-потерпілих та дітей-свідків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва