КСУ розглядає справу щодо конституційності окремого положення Кримінального кодексу

13:41, 11 марта 2020
Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання.
КСУ розглядає справу щодо конституційності окремого положення Кримінального кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Другий сенат Конституційного Суду України 11 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглядав справу за конституційною скаргою Гогіна Віктора Івановича, передає офіційний сайт КСУ.

Заслухавши інформацію судді-доповідача Віктора Городовенка щодо змісту конституційної скарги та підстав для відкриття конституційного провадження у справі, суд перейшов до закритої частини пленарного засідання.

Головував на пленарному засіданні заступник голови Конституційного Суду України Сергій Головатий.

Суб’єкт права на конституційну скаргу просить перевірити на відповідність Конституції України частину 1 статті 81 Кримінального кодексу України (далі – Кодекс). Відповідно до зазначеної статті Кодексу, до осіб, що відбувають покарання у виді виправних робіт, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання; особу може бути умовно-достроково звільнено повністю або частково і від відбування додаткового покарання.

Заявник стверджує, що внаслідок застосування судами у його справі оспорюваної норми Кодексу зазнало порушення його конституційне право не бути підданим катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Крім цього, на думку автора клопотання, частина 1 статті 81 Кодексу не відповідає частині 2 статті 28 Конституції України «в контексті відсутності реалістичної перспективи звільнення від довічного позбавлення волі». Це, зокрема, пов’язано із тим, що в Кодексі не врегульовано питання щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі або заміни не відбутої частини покарання цього виду більш м’яким покаранням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КСУ анонсував розгляд цієї справи

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду