Офіс Генпрокурора жорсткіше візьметься за злочини стосовно дітей

12:46, 7 апреля 2020
«Прокуратура має зосередити увагу на захисті дітей-потерпілих, особливо тих, які зазнають насилля, перебуваючи під опікою держави», — наголосила Ірина Венедіктова.
Офіс Генпрокурора жорсткіше візьметься за злочини стосовно дітей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова та заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов провели заслуховування щодо стану досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях про правопорушення, вчинені стосовно дітей, влаштованих до державних закладів та сімейних форм виховання, передає офіційний сайт ОГП.

Керівництво Офісу Генерального прокурора взяло під особистий контроль провадження за фактами вчинення насильницьких злочинів щодо дітей, влаштованих до державних закладів та установ, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та сімей патронатних вихователів. Серед найпоширеніших з них — зґвалтування, сексуальне насильство, розбещення, заподіяння тілесних ушкоджень та застосування психологічного насильства.

«Прокуратура має зосередити увагу на захисті дітей-потерпілих, особливо тих, які зазнають насилля, перебуваючи під опікою держави. Ми маємо контролювати розслідування кожного злочину стосовно дітей, позбавлених батьківського піклування. Їхня безпека і справедливість щодо них – наша особлива зона відповідальності. Якщо замість реабілітації і тепла діти отримують побої та зґвалтування – прокуратура має реагувати найжорсткішим чином. Ми маємо зараз провести ревізію всіх подібних справ і перевірити, чи належним чином правоохоронна система спрацьовує в кожному конкретному випадку», — наголосила Ірина Венедіктова.

Наразі в органах прокуратури розширено повноваження підрозділів захисту прав дітей та протидії насильству. Вони отримали завдання проаналізувати, чи вилучались на час розслідувань потерпілі діти із закладів, чи відсторонювались від посад особи, які підозрювались у протиправних діях стосовно вихованців. Також будуть вивчені вироки у таких провадженнях, зокрема те, чи позбавлялись особи, які вчиняли злочини проти дітей, права надалі із ними працювати.

Найближчим часом Офіс Генерального прокурора проведе координаційну нараду з питань захисту дітей і протидії злочинам щодо них з усіма правоохоронними органами.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Ірина Венедіктова висловила думку, що престиж прокуратури повернеться тільки за умови відновлення класичних чинів прокурорів. 

Ми повідомляли, що приміщення Національної академії прокуратури буде використовуватися для боротьби з коронавірусом.

Додамо, Ірина Венедіктова прокоментувала, коли завершиться переатестація прокурорів, чи буде створено апеляційні комісії та які перспективи повернення звільнених на посади.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки