Як не стати жертвою рейдерів: важливі поради підприємцям

12:43, 30 апреля 2020
Дотримання правил мінімізує ризики підхопити «рейдерську» хворобу і не дозволить потрапити на гачок шахраїв.
Як не стати жертвою рейдерів: важливі поради підприємцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук поділилась універсальними порадами щодо того, як не потрапити на рейдерський гачок. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Подолати рейдерство в державних реєстрах — це спільне завдання для Міністерства юстиції України, правоохоронних органів і судової системи. При цьому самі громадяни і представники бізнесу мають подбати про профілактичні заходи, аби не відчиняти рейдерам двері, не запрошувати шахраїв у гості!

Офіс протидії рейдерству публікує універсальні поради щодо «майнової гігієни» для громадян і суб’єктів господарювання. Дотримання цих правил мінімізує ризики підхопити «рейдерську» хворобу і не дозволить потрапити на гачок шахраїв.

— Подбайте про те, щоб відомості про об’єкти нерухомого майна чи речові права на земельні ділянки були внесені до державного реєстру.

Карантин — це нагода не лише зробити генеральне прибирання вдома, але й навести лад у документах. Якщо речове право зафіксоване лише на паперових носіях і немає витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, то після завершення обмежувальних заходів, варто запланувати похід до найближчого нотаріуса або державного реєстратора.

Більшість рейдерських атак в державних реєстрах, об’єктами яких є звичайні квартири, або ж земельні ділянки, сьогодні відбувається шляхом шахрайства, а не порушення державним реєстратором законодавства. Мін’юсту реагувати на подібні кейси досить складно, адже встановлювати факт підробки документів — це виключна компетенція правоохоронців. Та спершу органам досудового розслідування потрібно відкрити кримінальне провадження, зібрати відповідну доказову базу, направити справу до суду. Всі ці процедури досить тривалі.

Якщо ж усі документи, які посвідчують право власності на нерухоме майно, вже «оцифровані», тобто відображені у реєстрі, то ви — максимально убезпечені від посягань шахраїв.

— Передбачте антирейдерські запобіжники в статуті підприємства. Скажімо, встановіть вимоги щодо обов’язкового нотаріального посвідчення договорів відчуження частки в статутному капіталі ТОВ.

Якщо державний реєстратор проведе відповідні дії без наявності такого договору, це буде очевидним, грубим порушенням, на яке Мін’юст зможе оперативно відреагувати: в порядку одноособового розгляду скарги в найкоротші терміни задовольнить скаргу, повернувши бізнес законним власникам».

— Здійснюйте моніторинг записів щодо нерухомого майна чи бізнесу в державних реєстрах.

Поінформований — значить озброєний! Із цим твердженням важко не погодитися, особливо в епоху сучасних інформаційних технологій. Фізичні і юридичні особи, наприклад, можуть скористатися послугою SMS-маяк за допомогою якої можна оперативно відстежити будь-які зміни, що відбуваються з нерухомістю в державному реєстрі.

Чим раніше ви дізнаєтесь про спробу захоплення майна чи бізнесу шляхом маніпуляцій із даними державних реєстрів, тим більше часу і можливостей для захисту своїх прав матимете!», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст звернувся до держреєстраторів щодо нових правил фінмоніторингу.

Крім того, заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук розповіла, коли необхідно подавати скаргу на дії або бездіяльність державного реєстратора, а в якому випадку треба звертатися до суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду