ВРП тимчасово відсторонила суддю Дніпропетровського окружного адмінсуду

18:53, 15 мая 2020
Суддю Павла Олександровича Борисенка тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.
ВРП тимчасово відсторонила суддю Дніпропетровського окружного адмінсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 15 травня 2020 року розглянула подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенка Павла Олександровича від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Так, рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 17 лютого 2020 року № 479/2дп/15-20 суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенка П.О. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове, строком на один місяць, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань застосування антикорупційного законодавства та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Підставою притягнення судді Борисенка П.О. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя факти, які свідчать, що Борисенко П.О., обіймаючи посаду судді, водночас був засновником та керівником приватного підприємства, основною метою діяльності якого згідно зі статутом є одержання прибутку, що свідчить про порушення суддею Борисенком П.О. обмежень, встановлених статтею 25 Закону України «Про запобігання корупції» та статтею 54 «Про судоустрій і статус суддів».

З рішень Національного агентства з питань запобігання корупції від 22 лютого 2019 року вбачається, що, надаючи пояснення щодо одночасного перебування на посаді судді з фактом реєстрації його засновником та керівником юридичної особи, яка має на меті одержання прибутку, суддя Борисенко П.О. зазначив, що, на його думку, підприємство було припинено з ініціативи органів ДФС України ще до його вступу на посаду судді. При цьому суддя не надав доказів, що вчиняв активні дії для з’ясування факту припинення підприємства.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що саме бездіяльність судді Борисенка П.О. призвела до виникнення ситуації – суміщення посади судді із входженням до складу виконавчих органів приватного підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Крім того, Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що постановою Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська від 10 липня 2019 року, залишеною без змін постановою Дніпровського апеляційного суду від 3 грудня 2019 року, Борисенко П.О. визнаний винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 172-4 (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Провадження у справі стосовно Борисенка П.О. закрито у зв’язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

За наведених обставин Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку про неналежне виконання суддею Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенком П.О. обов’язків, які стосуються додержання суддею вимог та обмежень, передбачених антикорупційним законодавством.

На думку Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, зазначені порушення вчинені суддею Борисенком П.О. внаслідок очевидної недбалості. Водночас під час проведення перевірки та розгляду дисциплінарної справи не встановлено обставин, які б вказували на умисність дій судді.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку про наявність у діях судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенка П.О. складу дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 15 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме визнання судді Борисенка П.О. винним у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Зазначене рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя суддею Борисенком П.О. не оскаржувалося.

30 березня 2020 року Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя внесено до Вищої ради правосуддя подання за вхідним № 14162/0/9-20 про відсторонення судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенка П.О. від здійснення правосуддя.

Вища рада правосуддя вирішила тимчасово, строком на один місяць, відсторонити суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенка  П.О.  від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань застосування антикорупційного законодавства та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенком П.О. курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що  ВРП внесе Президентові подання про призначення 38 кандидатів на посади суддів.

А ще ВРП внесе Володимиру Зеленському подання про призначення 20 кандидатів на посади суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки