Які протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, має складати НАЗК

17:14, 2 июня 2020
НАЗК фіксує несвоєчасне подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.
Які протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, має складати НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У жовтні 2019 року до Кодексу України про адміністративні правопорушення було внесено зміни, що дозволяють зробити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та Національної поліції в напрямку виявлення адміністративних порушень, пов’язаних з корупцією, ефективнішою.

Серед таких порушень — несвоєчасне подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані, повідомляє прес-служба НАЗК.

Таким чином, НАЗК має складати протоколи про адміністративні порушення, пов’язані з корупцією, лише стосовно топ-чиновників — осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Повний перелік цих осіб визначено у статті 50 Закону України «Про запобігання корупції».

Стосовно всіх інших суб’єктів декларування мають право складати протоколи тільки уповноважені особи Національної поліції.

Зазначимо, раніше Законом не було розмежовано повноваження НАЗК та Національної поліції щодо складання таких адміністративних протоколів.

Це призводило до того, що на суб’єкта декларування могло бути складено одразу два протоколи від різних органів.

До того ж, працівники НАЗК та Національної поліції мали виконувати одну й ту саму роботу одночасно, що значно зменшувало кількість суб’єктів декларування, стосовно яких виявлялися порушення.

Раніше «Судово-юридична газета» інформувала, що з початку року НАЗК склало 171 обґрунтований висновок щодо умисного неподання декларацій. Серед суб’єктів декларування, що умисно не подали декларації, зокрема 92 поліцейських, 21 державний службовець та інспектор ВККС України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України