Реформа децентралізації: у Верховній Раді спростували ліквідацію РДА

09:58, 15 июня 2020
РДА мають бути збережені, як основа для майбутніх префектур: Віталій Безгін.
Реформа децентралізації: у Верховній Раді спростували ліквідацію РДА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Районні держадмністрації у ході реформи децентралізації мають бути збережені. А нові райони ніяким чином не будуть здійснювати тиск на громади через районні ради та РДА. На цьому наголосив  голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади і місцевого самоврядування Віталій Безгін у «Фейсбук».

«Ще однією темою для масових маніпуляцій є те, що нові райони будуть здійснювати тиск на громади (особливо створені на базі обласних центрів) через районні ради та РДА. Трохи розтлумачу з цього приводу:

  1. Питання райрад чітко зав'язане на питання змін до Конституції. Можна скільки завгодно закликати до їх ліквідації, але це неможливо без змін до Основного Закону. Тому зараз вкрай необхідним є розмежування повноважень та збереження недоторканою долі ПДФО, що залишається в громад. А також переспрямування на них долі в бюджеті розвитку у 1.5%, яка зараз йде на районний рівень, що передбачено зареєстрованим законопроектом №3614. На перехідному етапі (до змін до КУ та набрання чинності необхідними положеннями) районні ради мають виконати допоміжну функцію, при цьому без жодних важелів для втручання у справи громад. Будемо за це боротись!
  2. РДА. Мають бути збережені, як основа для майбутніх префектур. Їх функції мають стосуватись винятково координації повноважень територіалок ЦОВВ та забезпечення законності та Конституційності актів органів ОМС базового рівня.
  3. Реформа децентралізації кладе край розподілу населених пунктів на міста районного/обласного значення та інші, тут не має бути винятків, усі громади мають бути рівними, як з точки зору збільшення концентрації ресурсів, так і з точки зору відповідальності.

Працюємо далі!», — написав народний депутат.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Міністерстві розвитку громад та територій заявили про ліквідацію районних державних адміністрацій, яка може розпочатися у 2021 році. 

Нагадаємо, Мінрегіон оприлюднив проекти нових районів в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду