Документальні позапланові перевірки юросіб проводитимуть по-новому: що слід знати

17:15, 8 июля 2020
Із Податкового кодексу вилучено норму, коли документальна позапланова перевірка проводилась на підставі отриманого рішення суду про призначення перевірки.
Документальні позапланові перевірки юросіб проводитимуть по-новому: що слід знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні змінено підстави для проведення документальних позапланових перевірок. Про це повідомляє прес-центр Державної податкової служби, передає Юрліга.

Так, з 23 травня 2020 року підставами для проведення документальної позапланової перевірки є:

  • неподання платником податків в установлений законом строк податкової декларації, розрахунків, звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до пункту 39.4 статті 39 ПК, якщо їх подання передбачено законом;
  • отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік.

З 1 липня 2020 року контролюючий орган матиме право провести документальну позапланову перевірку у разі, якщо після проведення документальної планової перевірки або документальної позапланової перевірки отримано інформацію та/або документи від іноземних державних органів, які стосуються питань, що були охоплені під час попередніх перевірок платника податків та свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи. Така перевірка проводитиметься виключно щодо питань, що стали підставою для проведення такої перевірки.

З 1 січня 2021 року документальна позапланова перевірка може бути проведена у разі, якщо платник податків подав в установленому порядку контролюючому органу заперечення до акта перевірки в порядку, визначеному пунктом 86.7 статті 86 ПК, або скаргу на прийняте за її результатами податкове повідомлення-рішення, в яких вимагається повний або частковий перегляд результатів відповідної перевірки або скасування прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення у разі, якщо платник податків у своїй скарзі (запереченнях) посилається на обставини, що не були досліджені під час перевірки, та об'єктивний їх розгляд неможливий без проведення перевірки. Така перевірка проводитиметься виключно з питань, що стали предметом оскарження.

Водночас з Податкового кодексу вилучено норму, коли документальна позапланова перевірка проводилась на підставі отриманого рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чи повинно підприємство здійснювати перевірку справжності наданих контрагентом документів при укладанні договорів.

Додамо, ВС роз’яснив, чи можна провести позапланову перевірку Товариства на підставі постанови слідчого.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва