Завершено розслідування у справі ексміністра Омеляна: САП

18:05, 14 августа 2020
Колишнього міністра інфраструктури підозрюють у завданні збитків державі на понад 30 мільйонів гривень.
Завершено розслідування у справі ексміністра Омеляна: САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

САП та НАБУ завершили розслідування ймовірних незаконних дій ексміністра інфраструктури України Володимира Омеляна, які призвели до недоотримання держбюджетом 30,5 млн грн. 14 серпня 2020 року колишньому топпосадовцю відкриті матеріли слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду, повідомляє пресцентр Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Дії екстоппосадовця кваліфіковано за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»).

За даними слідства, колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр. До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури.

У підсумку рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Розслідування вказаних фактів детективи НАБУ здійснювали за процесуального керівництва САП та оперативного супроводу ГУ КЗЕ СБ України з 11 листопада 2019 року. Ексміністру повідомили про підозру в червні 2020 року.

Зазначається, що це друге розслідування незаконних дій посадовця, розслідуваних НАБУ. Справа щодо незаконного збагачення та декларування недостовірної інформації ексміністром (ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України) перебуває на розгляді суду з лютого 2019 року.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 25 червня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну у вигляді особистого зобов'язання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси