У Зеленського пояснили друге питання всенародного опитування щодо Донбасу

12:03, 15 октября 2020
Створення вільної економічної зони спочатку на українській території Донбасу пришвидшить процес реінтеграції.
У Зеленського пояснили друге питання всенародного опитування щодо Донбасу
donpatriot.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вільна економічна зона на Донбасі дозволить пришвидшити процес реінтеграції та «відійти від традиційно пасивного очікування позитивного рішення». Про це йдеться у повідомленні Офісу Президента, яке стосується другого питання всенародного опитування 25 жовтня.

Зазначається, що ВЕЗ необхідно створити спочатку на вільній зоні Донбасу, а потім – на звільненій.

«Зрозуміло, що ми обов’язково повернемо Донецьк і Луганськ. Але пришвидшити цей процес, спростити реінтеграцію, відійти від традиційно пасивного очікування позитивного рішення можна лише за рахунок більш проактивної та ініціативної нашої позиції. Привабливої та перспективної насамперед для всього регіону. Виходимо саме з тієї мотивації, що створення на Донбасі, на вільній частині, спеціальних економічних умов суттєво вплине на темпи та концепції дієвої реінтеграції. Звісно, якщо це підтримають українці», - сказано у повідомленні.

Наголошується, що це вкрай важливе питання, яке зможе забезпечити країні можливість укорінення справді ефективної реінтеграційної моделі. Мова про концепцію регіональної економіки, яка «зшиває» регіон, робить його привабливим для бізнесу, системно відновлює інфраструктуру.

«Зрозуміло – і на цьому ще раз наголосимо – спочатку все відбуватиметься на підконтрольній Українській державі території. Ці райони наразі переживають значний негативний вплив від війни, що розгорнулася поруч. Регіон стає дедалі більш депресивним, що змушує людей залишати його та свої домівки. Тому й потрібно створювати нову мотивацію для населення, нові робочі місця, нові перспективні бізнеси та впроваджувати спеціальні інструменти для залучення на Донбас інвесторів та зацікавлення людей і бізнесів залишатися працювати саме на цій території. Прискорений економічний розвиток з нашого боку лінії розмежування на Донбасі може бути й наочним аргументом для абсолютно всіх мешканців тимчасово окупованої території обирати саме Україну», - йдеться у повідомленні.

Крім того, поки не проведена повна деокупація, яка є головною метою на переговорах щодо Донбасу в усіх форматах, зберігається ризик ескалації. Відповідно, залучення на Донбас провідних компаній, підживлення економічного розвитку за рахунок масштабних партнерських програм можуть стати також інструментом демонтажу будь-якого негативного впливу окупаційної сили, вважають в ОП.  

Додається, вільна (або спеціальна) економічна зона – це частина території України, на якій функціонує спеціальний режим економічної діяльності. На такій території можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови. Створення ВЕЗ має на меті залучення іноземних інвестицій, збільшення експорту товарів і послуг, впровадження нових технологій, більш раціональне використання природних і трудових ресурсів.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, яким буде перше питання опитування 25 жовтня.

Раніше Президент Володимир Зеленський анонсував проведення під час місцевих виборів 25 жовтня всеукраїнського опитування.

В Офісі Президента прокоментували ідею всеукраїнського опитування.

А низка організацій закликали відмовитися Президента від такої ініціативи. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси