Виконання Будапештського меморандуму: у Зеленського пояснили останнє питання опитування

13:10, 16 октября 2020
Провідні військові держави світу не виконали своїх зобов’язань, прописаних у Меморандумі, ні у 2014 році, ні раніше: ОП.
Виконання Будапештського меморандуму: у Зеленського пояснили останнє питання опитування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Безпекові гарантії щодо України, прописані у  Будапештському меморандумі 1994 року, були порушені ще задовго до 2014 року. Адже світ не відреагував на численні загрози територіальній цілісності України, що призвело до збройної агресії. Про це йдеться у повідомленні Офісу Президента, що стосується останнього питання у всенародному опитуванні щодо доцільності положень Будапештського меморандуму. 

Зокрема, в ОП назвали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що підписаний у Будапешті 5 грудня 1994 року, «одним з найбільш недооцінених документів, створених у буремних 1990-х роках на руїнах СРСР».

Зміст цього документу полягає в тому, що Україна, відмовляючись від третього за потужністю ядерного арсеналу в тогочасному світі та, відповідно, роблячи найбільший після Другої світової війни внесок у глобальний мир і безпеку, отримала гарантії від провідних військових держав світу щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів. Підписанти Меморандуму не тільки підтвердили їхні зобов’язання не використовувати проти України ядерну зброю, але також:

 – у пункті 2 Меморандуму підтвердили їх зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності, чи політичної незалежності України, і що ніяка їх зброя ніколи не буде використовуватися проти України;

 – у пункті 3 Меморандуму підтвердили їх зобов’язання згідно з принципами Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва у Європі утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

«Аналізуючи Будапештський меморандум, доходимо висновку, що безпекові гарантії щодо України були порушені ще задовго до 2014 року. Наприклад, варто згадати відоме прикордонне протистояння у 2003 році в конфлікті навколо острова Тузла, що загрожувало територіальній цілісності України. Не менш небезпечними можна вважати так звані газові війни, які є проявом свідомого економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм інтересам Україну.

Світ не відреагував належним чином на такі порушення зобов’язань одним із підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши у підсумку до прямої збройної агресії», — наголошується у повідомленні.

В ОП впевнені, що ігнорування зобов’язань держав-підписантів за Будапештським меморандумом перед Україною ставить під сумнів увесь корпус міжнародних договорів щодо нерозповсюдження та контролю над зброєю масового ураження.

Як зазначається, наразі Україні потрібна актуалізація положень Будапештського меморандуму.

«Нашій державі потрібен мандат від народу для того, щоб звертатися до держав-підписантів Меморандуму щодо виконання їх зобов’язань.

Змушені нагадати, що за п’ять років від 2014-го тодішньою українською владою фактично нічого не робилося для підготовки деокупації Криму. Ще й були розведені у переговорах кримський та донбаський кейси. Актуалізація положень Будапештського меморандуму може допомогти нашій державі поновити втрачені за той час можливості, створивши значно міцніші переговорні позиції разом щодо Донецька, Луганська і Криму», — сказано наприкінці повідомлення.

Нагадаємо, п’яте питання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня звучить так: «Чи потрібно Україні підняти сьогодні на міжнародному рівні питання: або всі підписанти меморандуму виконують взяті на себе зобов’язання, або ніхто?». 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Президент озвучив три питання всенародного опитування, яке відбудеться 25 жовтня. 

Також стало відомо, за чиї гроші проведуть всенародне опитування.

Ми писали про перше та друге питання опитування.

Додамо, низка організацій закликали відмовитися Президента від такої ініціативи. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва