Створення НАБУ та ВАКС не зупинило корупцію: Зеленський пояснив питання про довічне ув’язнення

16:06, 14 октября 2020
Президент наголосив, що НАБУ функціонує вже 6 років, а ВАКС – трохи більше року, однак корупція процвітає.
Створення НАБУ та ВАКС не зупинило корупцію: Зеленський пояснив питання про довічне ув’язнення
www.president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створення та удосконалення Національного антикорупційного бюро та запуск Вищого антикорсуду не ліквідували корупцію в Україні.  Корупціонери все одно на волі та планують своє повернення, домовляються один з одним та концентрують необхідні ресурси – фінансові, медійні, партійні. Їх цікавить у владі тільки суспільне, бюджетне, те, що вони хочуть привласнити. На цьому наголосив Володимир Зеленський, пояснюючи перше питання у всеукраїнському опитуванні, повідомляє Офіс Президента.

Зокрема, 14 жовтня шість років тому був ухвалений Закон «Про Національне антикорупційне бюро України». Але наразі ми все ще перебуваємо на самому початку важкої боротьби з корупційними кланами, зазначив Президент.  

«На жаль, розбудова антикорупційної інфраструктури роками затягувалася. Злочинці отримували політичне прикриття. А можливості корупціонерів ставити під сумнів діяльність антикорупційних органів прописувалися просто в законах. Саме це в підсумку й дозволило свого часу через Конституційний Суд скасувати статтю Кримінального кодексу, якою встановлювалася відповідальність за незаконне збагачення, визнавши формулювання цієї статті таким, що порушувало презумпцію невинуватості особи. Що стало фактично амністією для тисяч корумпованих посадовців і депутатів», — сказано у повідомленні.

Після зміни влади у 2019 році антикорупційні органи отримали всі можливості для системної та ефективної роботи. Парламент надав повну оперативну незалежність НАБУ – так зване право на прослуховування. Глава держави нагадав, що запрацював у 2019 році й Вищий антикорупційний суд.

«Без сумніву, все це знакові та вкрай важливі кроки на правильному шляху до справедливості.

Однак чи побачило нарешті суспільство системні ефективні дії? Чи ухвалення всіх необхідних рішень для ефективної роботи антикорупційної інфраструктури дало нам змогу відзначити той факт, що корупціонери нарешті сядуть за ґрати надовго? Доводиться констатувати, що цього не сталося. Навіть сьогодні, вже не маючи прямого впливу на владу, потужні корупційні персони все одно планують своє повернення, домовляються один з одним та концентрують необхідні ресурси – фінансові, медійні, партійні. Їх цікавить у владі тільки суспільне, бюджетне, те, що вони хочуть привласнити.

Змінити це може лише справжня воля народу. Кожного разу, коли Президент пропонує політичному середовищу зробити більш жорсткою реакцію держави на корупцію, у відповідь отримуємо численні варіанти спекулятивного «ні». Тож тепер запитаємо безпосередньо в народу України. Бо це і є основа нового формату нової країни», — сказано у повідомленні.

В ОП нагадали, що таке опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, проте дасть можливість кожному громадянину висловитися так, «щоб політики це справді почули».

«Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ. Держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників. Віримо, що поступово саме такі формати змінять нашу політику та зроблять її більш сучасною», — йдеться у тексті повідомлення.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що в Офісі Президента прокоментували ідею всеукраїнського опитування.

Відзначимо, сьогодні Володимир Зеленський озвучив перше питання щодо довічного ув’язнення за корупцію. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва