Україна очікує підтвердження арешту шести причетних до збиття літака МАУ

11:01, 22 октября 2020
Україна вимагає від Ірану надання інформації для справедливого розслідування збиття літака.
Україна очікує підтвердження арешту шести причетних до збиття літака МАУ
МАУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна вимагає від Ірану надання усієї необхідної інформації для повного та неупередженого розслідування збиття літака. Про це інформує пресслужба Офісу Генпрокурора.

У Тегерані завершились двосторонні переговори, за участі заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова, щодо розслідування авіакатастрофи літака авіакомпанії МАУ рейсу PS 752, збитого ракетою іранських збройних сил 8 січня 2020 року.

«Міжнародне право, зокрема, Монреальська конвенція, яку ратифікував Іран, зобов’язує об’єктивно розслідувати причини авіакатастрофи та надавати повну та неупереджену інформацію. Факт збиття цивільного літака та вбивство 176 пасажирів та членів екіпажу, які були громадянами України, Канади, Великобританії, Ірану, Афганістану та Швеції, не може бути державною військовою таємницею, чим постійно апелює Іран, пояснюючи ненадання інформації», - підкреслив Гюндуз Мамедов. Він також висловив сподівання, що за результатами переговорів вже найближчим часом Україна отримає усю необхідну інформацію.

За досягнутою сторонами домовленістю, протягом тижня українське слідство має отримати детальну інформацію щодо розслідування кримінального провадження в Ірані, зокрема документальне підтвердження перебування під вартою шести осіб, яких підозрюють у збитті літака. Крім того, до кінця жовтня Іран пообіцяв відправити в Україну один із речових доказів – за попередньою інформацією, льотний планшет екіпажу, що був знайдений у перші дні після катастрофи українською пошуково-рятувальною групою.

У ході переговорів сторони також звірили документи, які за 10 місяців були направлені в рамках міжнародної правової допомоги. Із січня 2020 року Офіс Генерального прокурора направив 5 запитів, на які отримано лише узагальнені відповіді, а один із них, що стосується 6 підозрюваних в Ірані осіб, взагалі проігноровано.

Заступник Генерального прокурора звернув увагу представників іранської військової прокуратури на справедливість покарання винних у збитті українського цивільного літака, адже інкриміновані обвинуваченим статті передбачають максимальне покарання до 3 років ув’язнення.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що розшифровка «чорних ящиків» підтвердила втручання в роботу літака МАУ

Раніше ми писали, що Іран готовий вести переговори щодо «чорних скриньок» МАУ. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду