Медики розповіли, чому втрата нюху при Covid-19 – це добрий знак

10:26, 6 ноября 2020
Ті, хто втрачають нюх, зазвичай хворіють у легшій формі.
Медики розповіли, чому втрата нюху при Covid-19 – це добрий знак
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лікарі переконані, що втрата нюху під час хвороби на Covid-19 – це добрий знак, адже цей симптом притаманний людям з легким перебігом хвороби. А от важкі пацієнти рідше перестають відчувати запахи.
Поки що у світі не фіксували таких випадків, щоб нюх після коронавірусу не відновився зовсім, пише Главком.

Лікарка-отоларингологиня Юлія Дєєва пояснює, що вірус атакує рецептори в носі людини, що вловлюють запахи. Так йому найлегше пробитися до організму. Вірус ушкоджує їх і відтак запахи до носа потрапляють, а рецептори не помічають цього.

«Відповідно в мозок немає сигналу, що є якийсь запах. Але проблема не з мозком, а з передатчиком. Передатчики, як правило, теж нормальні. Нерви, по яких іде збудження, вони не уражені. Уражені тільки клітини рецептори, які сприймають цей подразник. Це як навушники, які не увімкнути в комп'ютер», – каже Юлія Дєєва.

Втрата смаку пов'язана безпосередньо з нюхом. Кисле, солодке, солоне і гірке людина відчуває через рецептори язика, а от відтінки смаку – все заслуга носа.

Лікарі, що працюють із пацієнтами на Covid-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачають нюх, зазвичай хворіють у легшій формі.

«Пацієнти, які потрапляють до лікарні, вони в більш важкому стані, ніж ті, що вдома. І в них, так, щоб вони скаржилися саме на втрату нюху – це дуже рідко. А в тих, хто на амбулаторному, чомусь частіше буває, це так», – каже інфекціоніста Світлана Гук.

Лікарі просять пацієнтів не стимулювати носа різкими запахами. Це тільки нашкодить, адже можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання. Тому варто просто чекати, коли нюх відновиться.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Українці отримають японські ліки від коронавірусу.

До слова, Україна підписала дворічну угоду про співробітництво з Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді