Роботодавець вимагає від працівника результат тесту на COVID-19: чи завжди це законно

18:17, 25 ноября 2020
Обов’язкове проходження ПЛР-тестування після відпустки, лікарняного або за іншою вимогою роботодавця має бути прописано у трудовому договорі.
Роботодавець вимагає від працівника результат тесту на COVID-19: чи завжди це законно
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Деякі роботодавці вимагають від працівників, які повертаються з відпустки чи виходять з лікарняного, довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під загрозою недопуску на роботу та подальшого звільнення. Але чи правомірні такі вимоги роботодавців, розповідає Міністерство юстиції України. 

Відповідно до ст. 2 Кодексу законів про працю України, працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Отже, якщо при влаштуванні на роботу ви підписували трудовий договір чи колективний договір, де зазначені вимоги щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестування після відпустки, лікарняного або за іншою вимогою роботодавця, в такому разі невиконання цієї вимоги буде трактуватися як порушення умов трудового чи колективного договору. Якщо ці вимоги не передбачені договором, а вас відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту − це порушення законодавства.

При цьому враховуючи ситуацію, яка склалася в Україні щодо випадків захворювання на коронавірус, слід звернути увагу, що згідно зі ст. 35-1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою здійснення епідеміологічного пошуку випадків зараження коронавірусною хворобою (COVID-19), а також ефективного виявлення осіб, які мали контакт із особами, хворими на коронавірусну хворобу (COVID-19), проводиться обов’язкове тестування:

  •  осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби (СOVID-19);
  •  осіб, які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема працівників Національної поліції та Національної гвардії, − незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Для уникнення непорозумінь з власником або уповноваженим ним органам рекомендуємо вам надати довідку від сімейного лікаря щодо відсутності у вас захворювання. Якщо роботодавець не зважає на вашу довідку та наполягає зробити ПЛР-тест, в свою чергу ви можете подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надання вам письмового повідомлення щодо вашого обов’язку надання роботодавцю довідки про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо на робоче місце. Це письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду та доказом порушення ваших трудових та громадянських прав.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, які подальші дії роботодавця, якщо працівник захворів на коронавірус

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області