В Україні держслужбу адаптуватимуть до європейських стандартів

15:58, 4 декабря 2020
Наразі визначено пріоритети впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ на 2021 рік.
В Україні держслужбу адаптуватимуть до європейських стандартів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 3 грудня, відбулося засідання Робочої групи з питань координації впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ, передає офіційний сайт НАДС.

Як зазначила голова НАДС Наталія Алюшина, реалізація інструментів інституціональної розбудови Twinning і ТАІЕХ є запорукою ефективного впровадження стратегічних реформ, професіоналізації державних службовців та адаптації українського законодавства до європейських норм та стандартів.

 «НАДС як координатор впровадження інструментів Twinning і ТАІЕХ продовжує активну та плідну роботу щодо реалізації проєктів та заходів у рамках вищезазначених інструментів. Також хочу відмітити, що органи державної влади демонструють високий рівень зацікавленості в залученні технічної допомоги для наближення їх діяльності до кращих європейських практик. Власне тому, реалізація проєктів Європейського Союзу в рамках інструментів Twinning і ТАІЕХ є важливою запорукою ефективного впровадження реформ в Україні відповідно до положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», - підкреслила Наталія Алюшина.

Учасниками засідання обговорено нові проєктні пропозиції Twinning, запропоновані до реалізації у 2021 році та переглянуто робочий план проєктів, які вже були схвалені на попередніх засіданнях Робочої групи.

Також відбулася презентація Порядку підготовки, схвалення та виконання плану залучення зовнішньої допомоги Європейської Комісії у рамках TAIEX та представлено його досягнення у 2020 році. Зокрема, новий Порядок враховує оновлений підхід Європейською Комісією у застосуванні інструменту інституційної розбудови ТАІЕХ, який передбачає перехід до стратегічного планування у ключових секторах державного управління.

Довідка:

Twinning - це інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Twinning має на меті допомагати країнам-бенефіціарам покращувати та підсилювати адміністративне функціонування органів державної влади, їх структуру, людські ресурси, управлінський потенціал, що має сприяти апроксимації acquis communautaire (законодавство ЄС).

Інструмент Twinning містить в собі рамки, які регулюють співпрацю між державним органом (бенефіціаром) та органом-партнером від країни – члена ЄС. Разом вони розробляють та впроваджують проєкт Twinning в країні-бенефіціарі.

Визначальною рисою проєкту Twinning є безпосередній обмін специфічним досвідом у окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС, передачу “ноу-хау” та передової практики між державними органами країн – членів ЄС та їхніми партнерами-бенефіціарами, випрацювання унікального національного досвіду.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13 січня 2016 року № 32 «Про затвердження Порядку підготовки, схвалення та виконання Плану залучення зовнішньої допомоги Європейської Комісії у рамках TAIEX» НАДС є національним координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що деталі реформи системи оплати праці державних службовців Право ТВ розповіла голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси