Голова НАЗК склав протокол щодо Олександра Тупицького

13:13, 26 марта 2021
Протокол складено за ч. 1 ст. 172–7 КУпАП, що стосується неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів.
Голова НАЗК склав протокол щодо Олександра Тупицького
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 березня голова НАЗК склав адміністративний протокол щодо відстороненого судді КСУ Олександра Тупицького. Про це інформує пресслужба НАЗК.

Протокол складено за ч. 1 ст. 172–7 КУпАП, що стосується неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів.

«Олександр Тупицький не повідомив КСУ про конфлікт інтересів, який виник у нього на підставі надсилання до Суду звернення ДБР про вчинення ним же дисциплінарного проступку. Тупицький скасував розпорядження про засідання, на якому мало розглядатися це звернення ДБР. Завдяки зверненню ДБР нам вдалося виявити це порушення», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

9 березня 2021 року до КСУ надійшло звернення від заступника керівника Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках Державного бюро розслідувань (ДБР).

У листі працівник ДБР повідомляв про вчинення Олександром Тупицьким істотного дисциплінарного проступку, грубого та систематичного нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом Судді.

Заступник Голови КСУ Сергій Головатий, який відповідно до ч. 7 ст. 33 Закону України «Про Конституційний Суд України» є особою, яка легітимно виконує обов’язки Голови КСУ, своїм розпорядженням скликав спеціальне пленарне засідання КСУ. На засідання планувалося розглянути направлення звернення ДБР на розгляд Постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ.

«Зі свого боку Олександр Тупицький, не зважаючи на відсторонення від посади Голови КСУ, незаконно видав розпорядження, яким скасував раніше видане розпорядження Сергія Головатого, а також скликав спеціальне пленарне засідання КСУ на іншу дату. Маючи реальний конфлікт інтересів, Олександр Тупицький не повідомив про нього КСУ», - говорять у НАЗК. 

Сьогодні, 26 березня, о 10:00 мало відбутися засідання Голосіївського районного суду в місті Києві щодо Олександра Тупицького.

«Суддя мала розглянути два протоколи, складені НАЗК у лютому цього року. Протоколи стосувалися дій Олександра Тупицького в умовах конфлікту інтересів під час участі в голосуванні за рішення КСУ щодо е-декларування та недекларування ділянки в АР Крим», - йдеться у повідомленні.

«Однак, Олександр Тупицький не з’явився на засідання», - інформують у НАЗК.

Раніше ми повідомляли, що КАС ВС призначив розгляд справи щодо оскарження указу Зеленського про відсторонення від посади судді КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України