Кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало громадян на 10 мільйонів

20:40, 2 апреля 2021
Члени угрупування діяли за схемою перевипуску SIM-карт.
Кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало громадян на 10 мільйонів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Трьом членам організованої групи повідомлено про підозру за фактом шахрайства. У розпорядженні фігурантів були бази даних клієнтів мобільних операторів та банків. За цією інформацією вони здійснювали віддалену заміну SIM-карт фінансових номерів для подальшого доступу до онлайн-банкінгу. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, вони ошукували громадян України за схемою перевипуску SIM-карт мобільних операторів зв’язку. Встановлено, що у розпорядженні учасників організованої групи були бази даних клієнтів мобільних операторів зв’язку та банківських установ, які діють на території України. Використовуючи цю інформацію, вони здійснювали віддалене несанкціоноване відновлення або перевипуск активних SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку, що належать фізичним особам та використовуються ними для авторизації у сервісах онлайн-банкінгу.

Потім вони отримували незаконний доступ до онлайн-банкінгу банківських установ, які здійснюють свою діяльність на території України, шляхом одержання відповідних SMS-повідомлень про відновлення втраченого паролю, на попередньо викрадений в особи номер телефону, для авторизації в цих сервісах. Після отримання доступу до онлайн-банкінгу громадян вони мали можливість переказувати грошові кошти з їхнього карткового рахунку на підконтрольні банківські рахунки членам організованої групи для подальшого обготівкування.

Викрадені персональні дані громадян також використовувалися для оформлення онлайн-кредитів.

У такий спосіб організована група заволоділа мільйонами гривень громадян.

«Наразі одночасно проведено понад 20 обшуків у домоволодіннях і транспортних засобах на території м. Києва, Дніпропетровської та Полтавської областей, під час яких виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, чорнові записи, які використовувались учасниками організованої групи для вчинення злочині», - повідомляють у пресслужбі.

Досудове розслідування триває, проводяться першочергові слідчі дії та вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Крім того, «Судово-юридична газета» писала, що під Одесою адвокат погрожував вбивством суді.

Також ми повідомляли, що прокурора та працівника СБУ судитимуть за фальсифікацію кримінального провадження для отримання $100 тисяч.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки