«Донецькоблгаз» позбавили ліцензії

18:51, 14 апреля 2021
Відповідне рішення прийняла НКРЕКП.
«Донецькоблгаз» позбавили ліцензії
Джерело фото: finbalance.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, анулювала ліцензію ПАТ «Донецькоблгаз» на здійснення господарської діяльності.

Рішення було прийнято на засіданні регулятора сьогодні, 14 квітня, передає «Укрінформ».

«Анулювати ПАТ «Донецькоблгаз» ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ, видану згідно з постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України», — йдеться в рішенні.

Голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко повідомив, що голова НКРЕКП Валерій Тарасюк під час розгляду цього питання зазначив, що "дії Донецькоблгазу - це не просто повторне порушення ліцензійних умов, це диверсія проти споживачів, проти країни.

«Адже минулого місяця це приватне підприємство відключило від газопостачання теплокомуненерго попри чітку позицію Регулятора, оператора газотранспортної системи, НАК "Нафтогаз України" щодо неприпустимості таких відключень". 

Нагадаю, що на початку березня, коли температура повітря трималася на мінусових позначках,  компанія відключила подачу газу на 59 котелень обласного комунального підприємства “Донецьктеплокомуненерго”, внаслідок чого без тепла залишились 714 житлових будинків, 23 школи, 16 дитячих садків, 4 лікарні, 106 інших об'єктів.

Тоді ми в ОДА взялися за вирішення проблеми на кількох рівнях, доклали максимум зусиль, щоб постачання газу і тепла було негайно відновлено.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, здійснила перевірку, яка виявила, що ПАТ “Донецькоблгаз” минулого року двічі порушував умови ліцензії та має заборгованість перед оператором ГТС у розмірі 353,9 млн гривень.

Комісія ухвалила рішення про анулювання ліцензії. Її дія припиниться 1 серпня цього року.

"Переважна кількість мереж підприємства - це державна власність, - зазначив Валерій  Тарасюк. - Тому ми звертаємося до Міненерго, Фонду держмайна, Нафтогазу як власника 38 відсотків акцій Донецькоблгазу з тим, щоб вони визначилися, якому підприємству будуть передані ці мережі".

"Державі не потрібен ліцензіат, що накопичує борги перед оператором ГТС та відключає теплокомуненерго", - зазначив голова НКРЕКП», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 18 січня затвердив встановлення граничної ціни 6,99 грн за кубічний метр. 

Нагадаємо, в Україні в січні виросли всі комунальні тарифи, крім обслуговування житлового фонду та вивезення твердих побутових відходів.

Додамо, НКРЕКП знизила граничний тариф на розподіл газу до 1,79 грн за кубометр.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки