Посвідчення довіреності: що потрібно знати

14:03, 24 мая 2021
Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної, може у будь-який час скасувати довіреність або довіреність, видану в порядку передоручення.
Посвідчення довіреності: що потрібно знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів пояснило українцям окремі питання щодо посвідчення довіреності. Інформацію оприлюднила пресслужба відомства.

«Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Форма  довіреності повинна відповідати формі, в якій, відповідно до закону, має вчинятися правочин.

У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Чинним законодавством передбачено, що у населених пунктах, де немає нотаріусів, довіреності можуть бути посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування. Довіреності, посвідчені зазначеними посадовими особами, прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Водночас стаття 245 Цивільного кодексу України містить застереження щодо виду довіреностей, які не можуть бути посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, а саме: довіреності на право розпорядження нерухомим майном, довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреності на користування та розпорядження транспортними засобами.

Особливу увагу слід звернути на строк дії і дату посвідчення довіреності. Строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення дії. Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є нікчемною.

Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної, може у будь-який час скасувати довіреність або довіреність, видану в порядку передоручення», — йдеться у повідомленні.

Раніше Касаційний кримінальний суд сформулював позицію щодо наслідків погашення судимості.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України