Скільки доведеться сплатити при укладенні договору про відчуження земельних ділянок: пояснення Мін'юсту

12:48, 25 июня 2021
Базовою розрахунковою величиною буде зазначена в договорі ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом.
Скільки доведеться сплатити при укладенні договору про відчуження земельних ділянок: пояснення Мін'юсту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

При укладенні певного виду цивільно-правових угод щодо відчуження земельних ділянок на сторони покладається обов'язок сплати податків, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

Після зняття так званого мораторію на відчуження ділянок сільськогосподарського призначення при посвідченні договору про відчуження такої земельної ділянки необхідно буде сплатити:

  • податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу;
  • військовий збір у розмірі 1,5%, причому ще до моменту нотаріального посвідчення договору відчуження земельної ділянки.

Базовою розрахунковою величиною для оподаткування буде зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом.

Законодавчий алгоритм оподаткування земельних операцій передбачає і низку пільг. Скажімо, від оподаткування звільняються власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв), які були отримані у порядку безоплатної передачі згідно зі статтею 121 ЗК України. Пільгами за певних умов і тільки раз на рік можуть скористатися також особи, які отримали такі ділянки у процесі приватизації.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про посвідчення договорів про відчуження земельних ділянок: коли можна отримати відмову.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва