Мовний закон: які норми запрацювали з 16 липня

14:26, 16 июля 2021
Також відкрилась реєстрація на іспит з володіння державною мовою.
Мовний закон: які норми запрацювали з 16 липня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п'ятницю, 16 липня, почали діяти нові норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає пресслужба КМУ.

Зокрема, нові норми передбачають, що:

  • мовою проведення культурних, розважальних і видовищних заходів є державна мова. Застосування інших мов під час таких заходів дозволяється, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених законом про порядок реалізації прав корінних народів, національних меншин України;
  • супровід культурних заходів в Україні здійснюється державною мовою, або ж організатор забезпечує синхронний або послідовний переклад такого виступу державною мовою;
  • оголошення, афіші, інші інформаційні матеріали про культурно-творчі і видовищні заходи і вхідні квитки виготовляються державною мовою. Можуть використовуватися інші мови поряд з державною мовою, при цьому текст іншою мовою не може бути більшим за обсягом і шрифтом, ніж текст державною мовою.

Також згідно з новими нормами:

  • публічне виконання і/або публічний показ театральної вистави іншою мовою, ніж державна, в державному або комунальному театрі має супроводжуватися перекладом державною мовою за допомогою субтитрів, звукового перекладу або іншим способом;
  • мовою музейної справи та художніх виставок, а також мовою розповсюдження і демонстрування фільмів в Україні є державна мова.

У рамках заходів кінофестивалів, що проводяться в Україні за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, в кіновидовищних закладах України допускається показ фільмів мовою оригіналу, але з субтитрами, виконаними державною мовою.

Туристичне та екскурсійне обслуговування повинно бути українською мовою, але туристичне обслуговування іноземців та осіб без громадянства може здійснюватися іншою мовою.

Крім того 16 липня о 00:01 відкрилась реєстрація на іспит з володіння державною мовою для осіб:

  •  які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків;
  • які мають намір набути громадянство України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ визнав мовний закон конституційним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України