Ознайомлення з матеріалами адміністративної справи: що варто знати

20:08, 1 августа 2021
Ознайомлення з матеріалами справи проводиться виключно у приміщенні суду протягом усього робочого часу суду та в присутності працівника апарату суду.
Ознайомлення з матеріалами адміністративної справи: що варто знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький окружний адміністративний суд нагадав, що ознайомитись із матеріалами справи (матеріалами кримінального провадження) суд надає можливість особам, які беруть участь у справі. Про це йдеться у пресслужбі суду.

Серед них:

- прокуророві, який має право на участь у розгляді справи, – після пред’явлення службового посвідчення;

- адвокатам, які беруть участь у розгляді справ (після пред'явлення документа, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги, зокрема: посвідчення адвоката, договору про надання правової допомоги; довіреності; ордера; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги);

- іншим учасникам кримінального провадження, адміністративного або цивільного процесу, а також особам, які не брали участі в справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки (після пред'явлення документа, що посвідчує особу: паспорта, службового посвідчення, пенсійного посвідчення тощо, та в необхідних випадках – доручення представника).

- Особам, які мають право витребування справ за службовим становищем для проведення аналізів, узагальнень або з іншою метою, не пов'язаною з розглядом справи, справи видаються лише на підставі відповідної письмової вимоги з резолюцією голови суду (якщо провадження у справі закінчене) або судді чи судді-доповідача (якщо провадження у справі не закінчене), після пред'явлення службового посвідчення.

«Особа, яка одержує справу для ознайомлення:

- розписується в журналі видачі справ  для ознайомлення, де зазначаються дата, година видачі;

- може робити з матеріалів судових справ виписки та копії;

- після ознайомлення з матеріалами судової справи робить відповідний запис на своїй заяві про надання судової справи для ознайомлення (із обов'язковим зазначенням підпису, ініціалів та прізвища, дати ознайомлення).

Важливо! Ознайомлення з матеріалами справи  проводиться виключно у приміщенні суду протягом усього робочого часу суду та в присутності працівника апарату суду.

Обов’язки працівника апарату суду, який проводить ознайомлення:

- після отримання заяви з резолюцією та судової справи перевіряє її формування - перевіряються наявність томів, повнота підшивання матеріалів справи, наявність опису, відповідність змісту опису фактичній наявності документів, наявність та цілісність технічних носіїв з аудіозаписом (відеозаписом) судового засідання;

- після перевірки документів, що посвідчують особу та її повноваження видає судову справу для ознайомлення;

- фіксує процес ознайомлення із матеріалами справи  в журналі видачі судових справ  шляхом вчинення запису про те, хто і коли ознайомлювався зі справою;

- при поверненні судової справи після ознайомлення, у присутності особи перевіряє наявність у судовій справі всіх документів, якій справа надавалась для ознайомлення.

Ознайомлення з матеріалами справи в дистанційному режимі

Варто зауважити, що для зручності відвідувачів ознайомлення з матеріалами судових справ в Хмельницькому окружному адміністративному суді здійснюється:

- в дистанційному режимі через особистий кабінет у підсистемі "Електронний суд";

- видача копій матеріалів справи здійснюється дистанційно – шляхом надсилання скан-копій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, що має містити касаційна скарга.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду