НАБУ звинуватило СБУ в переховуванні Чауса та просить доставити його в суд

13:30, 3 августа 2021
НАБУ закликако СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року.
НАБУ звинуватило СБУ в переховуванні Чауса та просить доставити його в суд
Джерело фото: Мусієнко Владислав / УНІАН / Заборона
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне антикорупційне бюро звинувачує Службу безпеки України в переховуванні колишнього судді Миколи Чауса, а також заявляє про перевищення службових повноважень співробітниками СБУ.

Про це пресслужба НАБУ написала у Facebook.

«Приховування співробітниками СБУ від детективів НАБУ інформації про місцезнаходження екссудді Дніпровського райсуду м. Києва, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди, є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства та може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень», - сказано у повідомленні.

Зазначається, що йдеться про події 30 липня 2021 року, коли на Вінниччині було виявлено підозрюваного екссуддю, якого у серпні 2016 року детективи оголосили у розшук. У березні 2017 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«КПК України передбачає, що у випадку виявлення розшукуваної особи її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону», - зауважують у НАБУ.

Так, повідомляється, що 1 серпня 2021 року детективи НАБУ надіслали до СБУ та ОГП вимогу про негайне доставлення екссудді до Національного бюро. Він є підозрюваним у справі НАБУ за ч. 4 ст. 368 КК України.

2 серпня 2021 року у зв’язку із тим, що СБУ не забезпечило явку екссудді до НАБУ, було надіслано повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного.

Національне бюро наголошує, що дотримання закону є обов’язком для всіх правоохоронних органів. Вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується слідчими СБУ, жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«Тому, вчергове закликаємо СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного екссуддю уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», - підсумували у заяві.

Також ми писали, що СБУ зробила заяву щодо ситуації з Миколою Чаусом.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що спецпризначенці НАБУ заблокували будівлю СБУ в Києві.

Крім того, у НАБУ заявляли, що суддю Чауса незаконно доставили до будівлі СБУ в Києві.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси