Артем Ситник повідомив про рекордні відшкодування та безпрецедентний тиск

15:02, 9 августа 2021
«Серед засуджених: 4 судді, 4 керівники підприємств, 2 посадовці прокуратури, 2 інші особи, 2 керівники місцевих органів самоврядування», - зазначив Артем Ситник.
Артем Ситник повідомив про рекордні відшкодування та безпрецедентний тиск
Джерело фото: НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

НАБУ та САП розпочали розслідування у 336 кримінальних провадженнях, повідомили про підозру 42 особам, скерували до суду 25 обвинувальних актів стосовно 43 осіб, домоглися відшкодування понад 1,1 млрд грн. Такі дані про результати роботи антикорупційних відомств за І півріччя 2021 року повідомив директор Національного бюро Артем Ситник під час брифінгу 9 серпня, передає офіційний сайт НАБУ.

«У І півріччі 2021 року НАБУ досягло прогресу у низці резонансних справ, серед них — і одне з найскладніших розслідувань щодо «ПриватБанку». Вперше в Україні затримано літак, в якому екстопменеджер установи намагався втекти з країни, розуміючи, що йому будуть вручати підозру», - сказав Артем Ситник.

До позитивних досягнень першого півріччя також слід віднести і довгоочікувані вироки Вищого антикорупційного суду, якими засуджено осіб до позбавлення волі (11 вироків стосовно 14 осіб набули законної сили станом на 30.06.2021).

«Серед засуджених: 4 судді, 4 керівники підприємств, 2 посадовці прокуратури, 2 інші особи, 2 керівники місцевих органів самоврядування. Вперше у справах щодо топкорупції рішеннями суду конфісковано понад 9 млн грн», - додав Артем Ситник.

За його словами, не вщухає політичний тиск на Національне бюро та намагання позбавити його інституційної незалежності. Зокрема, зазначив Директор НАБУ, ухвалений у травні у першому читанні законопроект для приведення статусу Національного бюро до вимог Конституції України передбачає позбавлення Національного бюро статусу правоохоронного органу та зміну порядку призначення Директора. «І хоча Кабмін пообіцяв не втручатися у нашу роботу, є побоювання, що до другого читання в цьому документі можуть з’явитися положення, що не підуть на користь нашій роботі», - додав Артем Ситник.

Він також наголосив, що надзвичайно важливим є завершення конкурсу з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. «На жаль, ми бачимо певні спроби тиску під час проведення конкурсу з обрання нового очільника САП і сам факт, що конкурс триває більше року — це недопустимо для збереження незалежності органу», - сказав Артем Ситник.

Артем Ситник також зазначив, що нарешті створені підстави для запуску міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування eCase Management System. «Правове поле для експлуатації системи, яка спростить та прискорить роботу детективів, прокурорів та суддів, врешті-решт створене. 1 червня Верховна Рада ухвала відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які почнуть діяти вже 15 грудня цього року. Сподіваємось, що цей революційний інструмент нарешті запрацює!»

Щодо економічного ефекту від діяльності НАБУ та САП, то за перше півріччя 2021 року він становив 1,85 млрд грн – майже стільки ж, скільки за весь минулий рік. Йдеться про понад 1 млрд грн, що були відшкодовані державним підприємствам добровільно та в результаті позовної роботи, майно та грошові кошти на суму понад 9 млн грн, конфісковані в дохід держави за рішенням суду, а також 730,9 млн грн, розкраданню яких вдалось запобігти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що конкурс на посаду очільника САП перебуває на паузі, — Ситник.

Додамо, що глава НАБУ висловив сподівання щодо ухвалення восени змін до закону про НАБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України