Конституційний Суд розгляне питання законності автофіксації порушень ПДР

10:22, 9 сентября 2021
КСУ на засіданні о 10 годині дослідить питання автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.
Конституційний Суд розгляне питання законності автофіксації порушень ПДР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно з порядком денним Конституційний Суд України о 10 годині розгляне конституційність норм Адміністративного кодексу (КУпАП), що дозволяють притягувати до відповідальності власників транспортних засобів, які були зафіксовані системою автофіксації порушень ПДР. 

Підставою для розгляду стали конституційні скарги трьох громадян України, які просять перевірити на відповідність Конституції України положень:

  • ч.1 ст.14-2 КУпАП (Відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису),
  • ч.5 ст.279-1 КУпАП (Розгляд справ про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

На думку авторів конституційних скарг, оспорювані положення не відповідають нормам Конституції України, зокрема ч.2 ст.61 та ч.3 ст.62 КУ.

Скаржники вважають, що автофіксація порушує: презумпцію невинуватості, індивідуалізацію юридичної відповідальності, право на професійну правничу допомогу.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у Фейсбук повідомив, на чому наполягає МВС. 

«Наша позиція базується не тільки на нормах вітчизняного законодавства, але і підкріплена загальноєвропейськими правовими принципами і рішеннями ЄСПЛ.

Безпека дорожнього руху — завдання не тільки поліції, МВС і інших органів державної влади та місцевого самоврядування. Є також обов’язки й культура поведінки громадян на дорозі, які є безпосередніми учасниками дорожнього руху. Адже саме недотримання ПДР призводить до травмувань та загибелі. А перевищення швидкості залишається однією з основних причин ДТП з травмованими та загиблими.

Важливо, що у більшості країн Європи працюють камери автофіксації порушень ПДР. Перед тим, як запустити це в Україні, ми ретельно вивчали досвід інших країн, де камери довели свою ефективність й наразі доводять її у нас.

Робота камер позитивно впливає на зниження рівня аварійності. Вони встановлюються у місцях, де за статистикою у ДТП загинули й травмувалися найбільше учасників дорожнього руху. Так от, за час функціонування камер нам вдалося досягнути на цих ділянках доріг зниження кількості ДТП з потерпілими та загиблими втричі. А наша мета проста — «Vision Zero» на наших дорогах!

І на останок, ст. 3 Конституції України: Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю!

Тож сподіваюсь, ми збережемо ще не одне життя на дорозі», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що порушників ПДР і правил паркування будуть ловити самі громадяни – за винагороду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя