Як у українців перевірятимуть COVID-сертифікати у «червоній» зоні

20:03, 7 октября 2021
Який алгоритм перевірки сертифіката вакцинації.
Як у українців перевірятимуть COVID-сертифікати у «червоній» зоні
Джерело фото: dpsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький розповів, як у українців перевірятимуть сертифікатів вакцинації.

Так, зазначає, політик, перевіряти документи у відвідувачів закладу зможе працівник підприємства - охоронець, адміністратор чи касир. Нацполіція та місцеві органи влади також мають право провести інспекцію – перевірити у відвідувачів наявність сертифікатів.

Алгоритм перевірки сертифікату вакцинації наступний:

Ініціатор перевірки запитує у відвідувача сертифікат. Документ може бути декількох видів – міжнародний, внутрішній, довідка про негативний тест, довідка про одужання від хвороби;

Власник довідки про вакцинацію пред’являє її або у застосунку «Дія», або у паперовому вигляді.

QR-код має бути придатним до зчитування. Якщо у довідці є фото власника, то перевіряючий має звірити фото з його обличчям. У випадку, коли на довідці немає фото, власник сертифікату повинен пред’явити документ, що засвідчує особу.

Представник закладу за допомогою «Дії» зчитує дані QR-коду. Рішення про підтвердження сертифіката приймає безпосередньо ініціатор перевірки.

«Півтора року тому українці почали носити маски. Це було незручно та незвично. Поступово ми звикли до того, що у приміщенні та публічних місцях потрібно бути у масці.

Так само й з новою процедурою перевірки сертифіката вакцинації. Я закликаю всіх виважено та спокійно поставитись до нових правил – не нервувати, не дратуватись, не сперечатись зі співробітниками закладу. Перевірка сертифікату - займає декілька секунд. Це наша з вами безпека. І це можливість під час гострої фази пандемії продовжувати жити звичним життям», - каже нардеп.

Також Радуцький закликав мешканців «червоних» зон не залишатись байдужими до фактів порушення правил.

«Якщо ви бачите, що адміністрація закладу не перевіряє сертифікати у відвідувачів – повідомляйте про це поліцію за номером «102», - пише він.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Львові стоматолог налаштував бізнес із продажу фейкових ПЛР-тестів туристам.

Додамо, що деякі області України під загрозою «червоної» зони: до чого готуватись бізнесу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва