Успадкування майна: як зберегти спадщину для спадкоємців

12:22, 16 ноября 2021
Охорона спадкового майна припиняється нотаріусом після прийняття спадщини.
Успадкування майна: як зберегти спадщину для спадкоємців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

При прийнятті спадщини, аби за пів року з майном, яке внесено спадкодавцем у заповіт, нічого не сталося, нотаріус або посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, за заявою спадкоємців або з власної ініціативи вживає заходів щодо його охорони, – повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

Таким чином, обов’язок збереження майна може бути покладений на осіб з-поміж спадкоємців, опікунів над майном осіб, визнаних безвісно відсутніми або місцеперебування яких невідоме, а також інших осіб, визначених спадкоємцями.

Особи або органи, що вживають заходів з охорони спадкового майна, мають право укладати договори  з третіми особами, спрямовані на забезпечення охорони спадкового майна. За свою діяльність вони мають право одержати від спадкоємців винагороду в розмірі, передбаченому чинним законодавством України. Разом з тим, вказані особи також мають право на відшкодування необхідних витрат по зберіганню й управлінню спадковим майном, за вирахуванням фактично одержаної вигоди від використання цього майна.

Охорона спадкового майна припиняється нотаріусом після прийняття спадщини або спливу часу, відведеного для цієї дії. Про це повідомляються спадкоємці, а в разі переходу майна за правом спадкоємства до держави – відповідні фінансові органи.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про договір оренди житла: чи обов’язкове нотаріальне посвідчення.

Додамо, які особливості успадкування житла й землі в Україні для іноземців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва