БЕБ готове до запуску: проект постанови щодо початку діяльності направлено на погодження

11:54, 24 ноября 2021
Бюро економічної безпеки у встановлений законом строк, до 25 листопада 2021 року, встигло укомплектуватися на 30% від загальної штатної чисельності центрального апарату Бюро, що дозволяє органу розпочати роботу.
БЕБ готове до запуску: проект постанови щодо початку діяльності направлено на погодження
Джерело фото: lb.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник направив на погодження до Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України та Міністерства цифрової трансформації проект постанови Кабінету Міністрів України «Про початок діяльності Бюро економічної безпеки». Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Зазначається, що після погодження зазначеними міністерствами та надання висновку Міністерством юстиції України постанову підписує Кабінет Міністрів України.

У проекті постанови зазначено, що БЕБ у встановлений законом строк, до 25 листопада 2021 року, встиг укомплектуватися на 30% від загальної штатної чисельності центрального апарату Бюро, що дозволяє органу розпочати роботу. 

Станом на 22 листопада у БЕБ працевлаштовано 214 працівників. Серед них - державні службовці, гласні штатні працівники, які мають спеціальні звання, а також особи, працевлаштовані за трудовими договорами. 

«На початковому етапі роботи БЕБ дана кількість працівників може забезпечити належне виконання функцій та завдань щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави», - зазначено у проекті постанови.

Зазначається, що після запуску відомства розслідування економічних правопорушень стане виключним повноваження Бюро. Зокрема, це:

  • розслідування фінансових та податкових правопорушень (зокрема, «скрутки» НДС);
  • махінації зі сплатою податків, фальсифікація податкової звітності тощо;
  • виготовлення та розповсюдження нелегальних підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо);
  • підробка грошей та фінансових документів;
  • перешкоджання законній господарській діяльності тощо. 

Повноваження з опрацювання таких справ втрачають Національна поліція, СБУ та податкова міліція, яка ліквідується. 

Особливість БЕБ в тому, що це аналітичний орган з правоохоронною функцією. Крім здійснення традиційного кримінального розслідування без силового тиску на бізнес, аналітик Бюро буде здійснювати кримінальний аналіз та надавати рекомендації детективу під час ведення слідства. Аналітика дасть змогу працювати на випередження та запобігання кримінальним проявам в економіці, а не реагувати на них постфактум.

У проекті постанови також зазначено, що одразу як БЕБ запрацює, буде забезпечено своєчасне передання до БЕБ від правоохоронних органів матеріалів кримінальних проваджень у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України. «Однак, нагадаємо, що попри готовність БЕБ працювати, за органом досі не закріплена власна обладнана будівля. Затягування процесу виділення приміщення для БЕБ з боку Кабінету Міністрів України може унеможливити процес передачі кримінальних проваджень та роботу органу в цілому», — зазначили у відомстві.

Раніше ми писали, коли Бюро економічної безпеки розпочне роботу, як наповнюватимуть територіальні управління та прийматимуть кримінальні провадження від СБУ, ДФС та Нацполіції.

Також відомо, що Бюро економічної безпеки отримало власну підслідність.

А ще розповідалося, як кандидати в Бюро економічної безпеки проходили тестування.

Додамо, що визначено переможців на посади, які мають спеціальні звання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду