Відмова від шлюбу та відшкодування затрат: Мін’юст роз’яснив особливості

12:13, 31 января 2022
Що слід знати про відшкодування затрат, понесених у зв’язку із приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля.
Відмова від шлюбу та відшкодування затрат: Мін’юст роз’яснив особливості
Джерело фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Іноді в житті трапляється так, що навіть після того, як заява в органи ДРАЦС уже подана та все ретельно сплановано, попри всі приготування хтось із молодят приймає рішення скасувати весілля майже напередодні. Міністерство юстиції України роз’яснило правові наслідки такого рішення.

«І Конституція, і Сімейний кодекс України проголошують, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, а Кримінальний кодекс України визнає злочином примушування особи до вступу в шлюб. Саме тому подача заяви про реєстрацію шлюбу не створює обов’язку для наречених зареєструвати шлюб. Така заява може розглядатися як своєрідне повідомлення органам реєстрації актів цивільного стану про намір зареєструвати шлюб», — зазначили у Мін’юсті.

Після отримання заяви посадові особи органів ДРАЦС в установлені терміни проводять перевірку інформації, заявленої нареченими, щодо відсутності обставин, які перешкоджають реєстрації шлюбу, та готують проведення реєстрації шлюбу у строк, місці та враховуючи побажання наречених про урочистість процедури.

Які наслідки може мати відмова від шлюбу:

Відмова від реєстрації шлюбу когось із наречених у період між подачею заяви до органу ДРАЦС і датою весілля тягне за собою наслідки майнового характеру. Сімейний кодекс України містить норму, згідно з якою особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов’язана відшкодувати другій стороні затрати, що були нею понесені у зв’язку з приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля.

Які саме затрати потрібно відшкодовувати:

В даному випадку – це витрати на придбання певного майна, оплату робіт чи послуг, пов’язаних із приготуваннями до весільної церемонії. Наприклад, це можуть бути гроші, витрачені на весільне вбрання, замовлення кафе чи ресторану, послуги фотографа тощо.

«Слід мати на увазі, затрати мають бути прямо пов’язаними саме з приготуванням до весільного святкування та бути фактично сплаченими. Також обов’язковою умовою відшкодування витрачених коштів є прямий і безпосередній зв’язок цих витрат з підготовкою до весілля. Іншими словами, очевидним має бути той факт, що якби не весілля, то таких витрат взагалі не було б, а також те, що придбані речі (замовлені послуги) неможливо в подальшому використати в побуті, господарстві», — додали у пресслужбі.

У разі відмови однієї із сторін добровільно відшкодувати кошти сторона, яка понесла витрати, має право звернутися до суду із позовною заявою, до якої треба додати докази всіх сум, які заявляються до відшкодування (чеки, квитанції, договори, інші документи із зазначенням суми, дати, прізвища особи та призначення платежу). Такий позов подається до суду за місцем реєстрації відповідача.

«Втім, з кожного правила є винятки. Так, стаття 31 Сімейного кодексу України визначає, що такі затрати не підлягають відшкодуванню у разі, якщо відмова від шлюбу була викликана протиправною, аморальною поведінкою нареченої, нареченого чи прихованням нею, ним обставин, що мають для того, хто відмовився від шлюбу істотне значення: тяжка хвороба, наявність дитини, судимість тощо.

Законом не передбачено відшкодування моральної шкоди у зв’язку із відмовою від укладення шлюбу та весілля. Також необхідно підкреслити, що вказані наслідки не є засобом покарання особи, яка за тих чи інших підстав змінила своє рішення і не бажає вступати у шлюб», — йдеться у повідомленні.

Повернення шлюбних дарунків:

Відповідно до статті 719 Цивільного кодексу України, дарування рухомих речей, які мають особливу цінність (автомобілі, коштовності, предмети мистецтва тощо), нерухомих речей, майнових прав повинно бути оформлено у письмовому вигляді. А договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян підлягає нотаріальному посвідченню.

У разі відмови від шлюбу особи, яка одержала подарунок саме у зв’язку з майбутнім весіллям, договір дарування може бути розірваний судом за вимогою дарувальника. У разі розірвання договору особа зобов’язана повернути річ, яка була їй подарована, а якщо вона не збереглася – відшкодувати її вартість.

Іншими словами, особа, яка відмовилася від шлюбу, не може претендувати на збереження за собою права на подарунки, оскільки вони пов’язувалися з певною подією – реєстрацією шлюбу.

«Зауважимо, що одним із дієвих способів вирішення питань між нареченими щодо їх підготовки до шлюбу і весілля, є укладення відповідних договорів. Сторонами в таких договорах можуть бути не лише наречені, а і їхні батьки, родичі – особи, які безпосередньо будуть здійснювати фінансування такого весілля. Такий договір обов’язково необхідно укласти у письмовий формі та нотаріально посвідчити. Предметом таких договорів можуть бути визначення прав та обов’язків наречених з підготовки до весілля, визначення розміру і відповідальних осіб за фінансове забезпечення реєстрації шлюбу та весілля, а також головне – порядок врегулювання суперечок та відповідальність осіб у разі невиконання умов договору», — резюмували у Мін’юсті.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про виселення колишньої дружини з квартири: Верховний Суд вказав на важливий аспект.

Крім того, ми розповідали, що відомство Монастирського буде перевіряти шлюби на фіктивність: навіщо МВС це потрібно та що міститься в законопроекті.

Додамо, що варто знати про право вибору прізвища при реєстрації шлюбу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва