«Вакцинували» три тисячі українців: СБУ викрила схеми підробки щеплень

20:20, 17 февраля 2022
Зловмисники «вакцинували» майже 3 тисячі українців у Рівному та на Черкащині.
«Вакцинували» три тисячі українців: СБУ викрила схеми підробки щеплень
Джерело фото: СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Служба безпеки України ліквідувала ще дві схеми COVID-фальшувань. За даними відомства, зловмисники «вакцинували» майже 3 тисячі українців у Рівному та на Черкащині. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Так, у Черкасах сімейні лікарі однієї з поліклінік більше року вносили в електронну систему охорони здоров'я «eHealth»фейкові записи про вакцинацію громадян, без проведення самої вакцинації.

«Клієнтів» зловмисники знаходили серед відвідувачів медзакладу, у яких були певні побоювання щодо вакцинації. За даними слідства такий «бізнес» приніс зловмисникам близько 2,5 млн гривень.

Наразі планується повідомлення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

У Рівному схему підробки сертифікатів про вакцинацію організував лікар однієї з амбулаторій. Кожен день від 5 до 10 осіб отримували сертифікати без проведення вакцинації. Для пошуку клієнтів лікар залучив свого знайомого, який працював на залізниці, що дозволяло організовувати безперебійний потік «клієнтів». Ця схема приносила зловмисникам близько 500 тисяч гривень щомісяця.

Наразі лікарю оголошено про підозру за ч. 4 ст. 354 (підкуп), ч. 2 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів) та ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, що обробляється на коп’ютерах) Кримінального кодексу України.

Триває слідство для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та виявлення і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до оборудки.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на Кіровоградщині викрили схему фальшування COVID-сертифікатів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області